Sastojci:
500 g tanjih kora za pitu
Fil:
1 kg narendanih jabuka (nakiselih)
3 kašike griza
2 kesice vanilin šećera
1/2 kesice cimeta
suho grožđe
mljevena plazma
Preliv:
1 dl ulja
2 dl vode
200 g šećera
malo soka od limuna
Za posipanje:
šećer u prahu
vanilin šećer po ukusu
Priprema:
1: Vodu, šećer i ulje kuhati do vrenja i posluhe nekoliko minuta dobijeni sirup skinuti sa vatre. Ohlađen će poslužiti kao dobar preliv za ispečenu pitu.
2: Jabuke oguliti i izrendati, pa dodati, griz, vanila šećer i cimet. Sve promiješati i fil za pitu je gotov.
3: Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Provjeriti da li njihova veličina odgovara dimenzijama pleha u kojem će se pita peći, pa ih po potrebi prilagoditi. Uzeti tri kore, svaku premazati rastvorom ulja i mineralne vode i slagati jednu preko druge. Na svaku treću ravnomjerno rasporediti već pripremljen fil od jabuka, a preko njega posuti mljevenu plazmu i suho grožđe. Fil se ravnomjerno rasporedi na 2/3 površine (svake treće kore), pa se sve tri zajedno urolaju, od nafilovanog ka praznom dijelu. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Redati ih u dobro zamašćen pleh, pa ih na kraju nanovo premazati rastvorom ulja mineralne vode.
4: Peći u rerni 30 minuta na 200 stepeni (dok ne porumeni). Na kraju, ispečenu i još vrelu pitu preliti pripremljenim sirupom i ostaviti da se ohladi.