Piletina je uvijek dobar izbor kada je riječ o ručku. Recepti sa piletinom su brojni - možete je pohovati, grilovati ili ubaciti u neko jelo poput paprikaša.
Jedan od načina na koji je takođe možete upotrebiti jeste i priprema u ljutom sosu sa susamom. Recept za ljuti piletinu sa susamom mogu da usvoje i one manje iskusne domaćice.
Sastojci za pikant piletinu sa susamom:
- 800 g piletine
- 2 jajeta
- pola šolje kukuruznog brašna
- 1 kašika ulja
- prženi susam
- malo vode
- prstohvat soli
- pola kašičice sode bikarbone
za sos pikant piletine:
- pola šolje kečapa
- pola šolje vode
- pola šolje šećera
- 1 kašika kukuruznog brašna
- 2 kašike bijelog sirćeta
- 2 kašike soja sosa
- pola glavice crnog luka
- ulje
Priprema pikant piletine sa susamom:
Piletinu isjecite na komade željene veličine, pa u većoj činiji pomiješajte s vodom, sodom bikarbonom i soli. Lijepo promiješajte da se meso natopi. Kada upije svu tečnost, ubacite ulupana jaja i miješajte dok i njih piletina ne upije.
Potom dodajte kukuruzno brašno i nastavite da miješate dok se brašno više ne bude vidjelo, već bude i ono upijeno. Na kraju dodajte ulje.
U tiganju dobro zagrijte ulje. Dok se ono zagrijeva, u činiji pomiješajte kečap, vodu, šećer, sirće, kukuruzno brašno i soja-sos. Dobro promiješajte i ostavite sa strane, za sos preko piletine.
Mariniranu piletinu pržite na vrelom ulju, ali nemojte tiganj na pretrpavate, već neka svaki komad ima dovoljno mjesta. Posle prženja komade prebacite na tanjir sa ubrusom kako bi upio višak masnoća. Kada završite sa svim komadima piletine, vratite ih na drugo prženje, u istom ulju. Pržite ih toliko da im se pojavi hrskava korica i dok ne postanu zlatne boje, a uz povremeno mešanje. Ako se neki komadi slijepe, odvojte ih varjačom. Takođe, opet ih prebacite na ubrus, ovog puta naravno novi.
U dubljem tiganj, najbolje u voku, ugrijte ulje i ubacite sitno seckani crni luk. Pržite do pola minuta ili minuta sve dok ne pusti miris. Sos od kečapa koji ste pripremili ubacite u tiganj i pustite da se ugreje i dobije mehuriće. Promešajte ga s vremena na vreme sve dok ne počne da se zgušnjava. Kada se to desi, ubacite ocijeđenu piletinu i promiješajte na srednjoj temperaturi ringle dok piletina cijela ne bude obložena sosom.
Ubacite susam koji ste prethodni ispržili i promiješajte sa piletinom. Ovako spremljenu piletinu možete poslužiti uz skuvani pirinač ili sa pireom, prenosi ona.rs.