Salo na stomaku najčešći je razlog zbog kojeg se ljudi odlučuju na dijetu i tjelovježbu, ali osim estetike, može biti opasan za naše zdravlje. Naime, istraživanja pokazuju da su ljudi sa salom na trbuhu ili takozvanom visceralnom masnoćom skloniji dijabetesu i moždanom udaru. Kako donosi Eat This, postoje određene namirnice koje dodatno nakupljaju salo na trbuhu pa dijetetičari savjetuju da ograničimo njihovu konzumaciju.
Bijeli hljeb
Ako mislite da nije svaki hljeb jednako loš, u pravu ste. Vrsta hljeba za koju dijetetičari preporučuju da je izbjegavamo odnosi se na visoko rafinirani bijeli hljeb, koji pridonosi stvaranju sala na trbuhu. Naime, dosadašnje studije pokazale su da jedenje cjelovitih žitarica zapravo može smanjiti naslage visceralne masti u trbuhu, dok jedenje rafiniranih žitarica ima suprotan efekt.
Mliječna čokolada
Iako je tamna čokolada zapravo odlična za naše zdravlje i umjerena konzumacija može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, mliječna čokolada nije toliko dobra, upozoravaju dijetetičari. Naime, ova vrsta čokolade prepuna je rafiniranog šećera i obično sadrži mnogo kalorija, a to, između ostalog, pridonosi stvaraju masnih naslaga na trbuhu. Studija čiji su rezultati objavljeni u magazinu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je kako je hrana povezana s najvećim povećanjem tjelesne težine upravo mliječna čokolada.
Čips
Mnogima omiljena grickalica zapravo je jedna od najopasnijih i najnezdravijih namirnica koje postoje. Naime, u natjecanju najgore moguće hrane za naš trbuh, istraživači s Harvarda tvrde kako bi upravo čips osvojio prvo mjesto. Ne radi se samo o tome da čips sadrži velike količine zasićenih masti, što uzrokuje nakupljanje masnog tkiva na trbuhu, već izaziva određenu vrstu ovisnosti i tako potiče prejedanje.
Žitarice
Nisu sve žitarice loše, ali one slatke, gotove žitarice koje često jedemo za doručak itekako su štetne za naše zdravlje. Kako objašnjavaju dijetetičari, konzumacija gotovih žitarica pridonosi stvaranju sala na trbuhu prvenstveno zbog velike količine šećera, a vrlo malo vlakana i proteina koji su potrebni za svaki obrok.
Prženi krompirići
Bilo koja pržena hrana pridonosi stvaraju sala na trbuhu, a to je posebno slučaj kada je riječ o prženim krompirićima. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Harvard pratilo je stotine ljudi tokom četiri godine i njihove prehrambene navike, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su redovito jeli pomfrit imali dodatna dva kilograma nakupljena na centralnom dijelu tijela.