Prije nego što postanu roditelji, mnogi budući mama i tata zamišljaju odgajanje djece na temelju zdravih i uzbudljivih obroka. Obećavaju da će izbjegavati hraniti svoje mališane hranom koja nije nutritivna i dobra za njih. No, nažalost, stvarnost često izgleda drugačije od te slike.
Dr. Elizabeth Davis, pedijatrica i doktorica sportske medicine u bolnici za djecu Orlando Health Arnold Palmer, savjetuje: "Nemojte se previše brinuti zbog toga." Kao mama i pedijatrica, bila sam ponizna kada sam se suočila s izbirljivošću mog djeteta. Moja 5-godišnjakinja nikada nije upoznala čips ili slatkiš ili grickalicu koju ne voli! S voćem i povrćem je ipak, druga priča." Naglasila je da roditelji ne mogu potpuno ograničiti sve ono što ne žele da njihova djeca imaju. Primjerice, njezina kći kod kuće pije samo vodu i mlijeko.
Davis je također napomenula: "Ipak, ako moje dijete ode na rođendansku zabavu i popije čašu ili dvije soka, to je u redu." Dodala je: "Isto tako, ako odemo na večeru i ona želi limunadu ili čokoladno mlijeko kao posebnu poslasticu, to je u redu. No, važno je napomenuti da to ne radimo svaki dan ili čak nekoliko puta sedmično. To je samo povremena poslastica!"
Ali, postoje određene namirnice koje pedijatri, poput dr. Davis, izbjegavaju davati svojoj djeci ili ih barem ograničavaju koliko često ih konzumiraju, piše HuffPost.
Tvrde bombone
Dr. Christina Johns, pedijatrijska doktorica hitne pomoći i viša medicinska savjetnica u PM Pediatric Care u Annapolisu, ističe da iako ne postoji mnogo namirnica koje bi trebale biti potpuno zabranjene, tvrde bombone su nešto što općenito izbjegava i nikada ne daje svojoj djeci. Sadržaj šećera u tvrdim bombonama je visok i može uzrokovati kvarenje zuba i oštećenje cakline. Također, postoji opasnost od gušenja. Stoga, ako bi morala zabraniti jednu stvar, to bi mogli biti upravo tvrde bombone.
Visoko prerađena zapakirana hrana
“Odrastala sam na jugu jedući dosta hrane poput bolonjeza i mesa u loncima ili ramen rezanaca za ručak i užinu. Svojoj djeci ne dajem ovu hranu jer je to visoko prerađena i pakirana hrana koja sadrži previše soli i loših masnoća dok su na raspolaganju zdravije, stvarne opcije cjelovite hrane.” otkrila je dr. Candice Jones, pedijatrica u Orlandu.
Riba s visokim sadržajem žive
"Izbjegavam ribu s visokim udjelom žive, poput skuše, sabljarke, tune. Živa može biti toksična za nervni sistem/mozak ako smo joj izloženi u većim količinama, stoga je najbolje izbjegavati je u potpunosti kod male djece i adolescenata čiji su mozgovi još u razvoju", ističe dr. Davis.
Slatki sokovi
Dr. Jennifer Trachtenberg ističe da nikada nije poslužila svojoj djeci sok. Ona objašnjava da sokovi i bezalkoholna pića imaju visok udio koncentriranog šećera poput saharoze i često sadrže kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Također, ti napici često imaju previše dodanog šećera i malo vlakana. Stoga, izbjegava ih davati djeci.
Hrana koja može izazvati gušenje
“Hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za malu djecu i malu djecu uključuje kokice, hrenovke, grožđe, cherry paradajz, tvrde bombone, žvakaće gume, mrkvu, komadiće kuhanog mesa itd. Ovu hranu treba rezati na vrlo male komadiće ili je treba izbjegavati u potpunosti dok djeca ne dobiju stariji.” rekla je dr. Davis.
Nepasterizirano mlijeko
“Moja djeca ne jedu nepasterizirane ili ‘sirove’ mliječne proizvode ili drugu hranu i piće. Postoji rizik od gastrointestinalnih infekcija i teškog proljeva.” kaže dr. Davis.