Životni stil

Palačinke s jabukama: Najlakši recept za pravi jesenji doručak

palačinke s jabukama

Američke palačinke s jabukama odlična su ideja za doručak. Razlikuju se od naših palačinki – deblje su i manje – što olakšava njihovo pečenje, ali i omogućava punjenje različitim sastojcima.

Američke palačinke punjene jabukama sjajan je izbor za jesenji doručak. Najbolje bi bilo da upotrijebite kisele vrste jabuka poput Granny Smith koje će se savršeno sljubiti s aromatičnim cimetom i muškatnim oraščićem.

Ako vam je potrebna dodatna doza slatkoće poslužite ih sa šećerom u prahu, medom ili javorovim sirupom.

Sastojci za palačinke s jabukama:

250 ml mlijeka
150 g brašna
120 g naribane kisele jabuke
65 ml rastopljenog maslaca
1,5 kašičica praška za pecivo
1 veliko jaje
1 kašika bijelog šećera
1 kašičica mljevenog cimeta
½ kašičice muškatnog oraščića
prstohvat soli
ulje za prženje
šećer u prahu za posluživanje

Priprema palačinki s jabukama:

Umutite jaje s mlijekom, dodajte rastopljeni maslac i naribane jabuke.

U drugoj zdjeli prosijajte brašno, pomiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, soli, cimetom i muškatnim oraščićem.

Umiješajte mješavinu na bazi brašna u mlijeko s jajima i jabukama. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Zagrijte tavu za pečenje s nešto ulja pa ispecite palačinke. Stavite nekoliko kašika smjese na tavu, oblikujte kašikom smjesu u krug i pecite dok donji dio palačinke ne dobije zlatno-smeđu boju. Okrenite palačinku i nastavite peći dok i druga strana termički ne obradi do kraja.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.

Poslužite palačinke tople s nešto šećera u prahu.

Clicky