Mnogi od nas kod kuće drže zalihe grickalica za kojima možemo posegnuti kad osjetimo glad usred poslijepodneva ili kasno navečer. Međutim, važno je prepoznati da postoje obroci koji možda jesu ukusni i praktični, ali koji istovremeno mogu pridonijeti prekomjernom unosu kalorija. Posljedica toga su debljanje i neke zdravstvene tegobe.
Prema dijetetičarki Destini Moody, dvije namirnice koje se možda nalaze u našoj kuhinji, a koje su često krivac za debljanje su žitarice koje jedemo za doručak i orašasti plodovi.
Žitarice koje jedemo za doručak često imaju vrlo visok udio šećera i malo vlakana, što znači da brzo prolaze kroz naš probavni sistem.
"Vlakna nam omogućavaju da se duže osjećamo sitima, što pomaže u kontroli unosa hrane i sprečava debljanje. Također, usporavaju probavu, što znači da se energija sporije otpušta u naš krvotok tokom dana", pojasnila je Moody.
Orašasti plodovi bogati su hranjivim tvarima i zdravim masnoćama, što ih čini popularnim izborom među osobama koje paze na zdravlje i liniju. Ali oni su vrlo kalorični pa treba biti umjeren s količinama.
"Šaka orašastih plodova je zadovoljavajuć i hranjiv međuobrok, dok bezumno žvakanje većih porcija može dovesti do nenamjernog povećanja unosa kalorija i potencijalno uzrokovati povećanje tjelesne težine", kaže Moody.
Naprimjer, bademi su bogati vitaminom E i zdravim masnoćama, ali jedna šaka tog orašastog ploda sadrži između 150 i 200 kalorija, što je više nego koliko sadrži keks s komadićima čokolade.
Moody također naglašava da je, iako su bademi uvijek bolji izbor od keksa, važno uživati u orašastim plodovima kao dijelu dobro zaokružene prehrane, pritom pazeći na veličinu porcija.