Magazin

Ovo morate probati: Toplo-hladni desert koji je gotov dok kažeš keks

Sa sirupom od ružinih latica divno će zaokružiti okuse, a pokoji listić mente dat će im aromatičnu svježinu. Voće možete posuti i orasima

Ljetno voće posebno voli miris dima, koji će se savršeno nadopuniti s njegovom slatkoćom. Lako se peče na žaru, a uz malo začina i sladoleda dobit ćete nevjerovatno ukusan i dekadentan toplo-hladni desert koji će od obične vruće ljetne večeri napraviti ljetni spektakl.

Voće na žaru možete poslužiti i hladno, na primjer uz mascarpone ili lagano zaslađeno kiselo vrhnje i kroasan, i dobit ćete doručak primjeren kraljevskim vrtovima.

Na žaru možete ispeći većinu ljetnog voća: breskve, marelice, nektarine, trešnje, šljive, pa čak i smokve i lubenice. Voće pecite na lijepo razgorenom žaru na kakvom pečete i meso… i pazite, naravno, da vam rešetka ne bude masna i da ne miriše na ćevape. Voće možete peći u komadu ili izvaditi košpice i peći polovice, samo pazite da vam se manji komadi ne prepeku.

Sa sirupom od ružinih latica divno će zaokružiti okuse, a pokoji listić mente dat će im aromatičnu svježinu. Ako želite, voće možete posuti i orasima, a posluženo uz sladoled od vanilije pokazat će se u svoj svojoj raskoši. Savršen ljetni desert za fine prilike… ili za svaki dan.

Sastojci za voće na žaru sa sirupom od ružinih latica:

  • 4 breskve ili nektarine
  • 6 marelica
  • 8 šljiva
  • 20-ak trešanja
  • 4-5 grančica svježe metvice
  • 70 g šećera
  • 50 ml vode
  • 2 ruže, samo latice
  • 2 tanke kriške limuna
  • 1 šaka oraha, grubo mrvljenih, po želji

Priprema voća na žaru sa sirupom od ružinih latica:

  1. Sve voće stavite na roštilj i povremeno ga okrećite dok ne bude pečeno. Breskvama će trebati najduže (oko 6-8 minuta), zatim marelicama (5 –6 minuta), pa šljivama (oko 2-3 minute), a trešnje stavite samo na samo minutu da puste sok. Stavite cijele grančice metvice na roštilj na nekoliko sekundi pa pečeno voće i metvicu prebacite u zdjelu za posluživanje.
  2. Sirup možete kuhati na plati ili također na roštilju. Pomiješajte šećer s vodom, laticama ruže i kriškama limuna u malom loncu i pustite da zavrije. Neka kuha 3 minute pa ga maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.
  3. Prelijte sirup preko voća. Po želji pospite grubo mrvljenim orasima.
  4. Poslužite toplo sa sladoledom od vanilije.

Clicky