Archana Puri, Nepalka koja već više od godinu živi i radi u Zagrebu, otkrila je recept za nepalsko jelo Kukhura Ko masu koje se pravi od piletine, sadrži rižu, sos od paradajza i povrće te se poslužuje s mirisnom Dal supom.
Ovo se jelo jede rukama jer, kako ističe Archana, tako je ukusnije. Samo jelo podsjeća na dobar curry u više komponenti, prepuno je začina i izraženih okusa, a predstavlja obrok oko koje se za stolom okuplja porodica. Dobra ideja za idući ručak, naročito ako volite ljuto!
Potrebno:
1 kg piletine
1 veći luk
malo ulja
2 kašike soli
2 veća paradajza
2 kašike nepalske masale
50 g đumbira
1 bijeli luk
1 kašika kurkume
U tavu dodajte ulje pa na tome propržite piletinu koju ste narezali na komade. Dodajte zatim luk i paradajz, usitnjeni đumbir i bijeli luk, začinite i dinstajte dok povrće ne omekša i pretvori se u gusti umak.
Achar (sos)
2 paradajza
2 zelena čilija
2 čehna bijelog luka
1 komad đumbira
pola kašike soli
pola kašike sezama
4 lista korijandra
U tavi najprije zagrijte ulje. Dodajte sjeckani bijeli luk i đumbir. Dodajte potom i paradajz, čili i ostale začine pa kuhajte pokriveno pet minuta. Sezam tostirajte pa ga dodajte u sos. Na kraju sve zajedno možete izblendati i dodati korijander, a možete i kuhati dok se povrće ne pretvori u gusti sos. Poslužite uz piletinu, rižu i povrće.