Magazin

Ovo jednostavno jelo savršeno je za nesnosne vrućine. A ne kuha se

Gazpacho je klasična hladna španska supa koja se tradicionalno priprema od svježeg paradajza, krastavaca, crvenog luka i bijelog luka

Gazpacho je klasična hladna španska supa koja se tradicionalno priprema od svježeg paradajza, krastavaca, crvenog luka i bijelog luka, a sjajna je stvar da se ne kuha.

Šta kažete na neobičan spoj okusa paradajza i lubenice? Ovaj čudesan napitak divne boje najbolje je osvježenje koje vam u ovom trenutku treba. Gazpacho je i dalje super osvježavajući, bez gubitka izvornog okusa, ali sa slatkim i voćnim dodirom lubenice te je savršen za bilo koje doba dana. Možete ga piti u čaši ili ga poslužite kao predjelo.

Sastojci:

500 g zrelog paradajza
1 zelena paprika
1 čehno bijelog luka
četvrtina ljubičastog luka
manji limun
4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
čajna kašika soli
malo chili paprike (po izboru)
cherry paradajz
svježi bosiljak

Priprema:

Paradajz operite i nasjeckajte te stavite u blender. Papriku narežite na nekoliko komada, bijeli luk i luk ogulite i sve dodajte u blender. Iscijedite limun i dodajte sok zajedno sa soli i maslinovim uljem te sve miksajte 5 minuta. Preporučuje se izmiksati do neke srednje teksture, tako da ostanu poneki komadići, kako smjesa ne bi bila potpuno glatka. Na kraju procijedite kroz cjedilo i stavite u frižider na par sati kako bi se okusi dobro proželi.

Poslužite u pojedinačnim šoljicama ili zdjelicama s nekoliko polovica cherry paradajza i nekoliko listova bosiljka.