Kako i sam naziv govori ludo tijesto je stvarno ludo i možete ga koristiti za pripremu apsolutno svih slanih i slatkih delicija. Riječ je o dizanom tijestu koje ćete pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka.
Dobra stvar kod ludog tijesta je što može i dugo stajati u hladnjaku i koristi se po potrebi. Ludo tijesto je zaista univerzalno i možete ga koristiti za pripremu različitih slatkih i slanih delicija; pizze, uštipke, kiflice, hljeb, buhtla, krofna.
Tijesto za sve - pizze, peciva, krofne…
Ovo tijesto ne morate dizati, što znači da je spremno za upotrebu u tren oka. Nakon što ga umijesite možete ga odmah valjati i peći. Ako niste u žurbi s vremenom, možete ga ostaviti da se diže 45 minuta.
Što se tiče pizze, jednostavno je, samo uzmite tijesta koliko vam je potrebno, razvaljajte ga i nadjenite po želji. Ako želite pripremati klipiće, tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte u kružni oblik i razrežite na osam trokuta.
Po želji ih nadjenite sirom ili pak naribajte malo hladnog maslaca, a potom ih zarolajte.
Prije pečenja ih premažite jajem i pospite sa soli te sezamom i kimom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni. Klipićima će trebati između 15 i 20 minuta. Znat ćete da su pečeni kad s obje strane poprime zlatnu boju.
Ako ti paljenje pećnice ovih dana ne predstavlja problem, iskoristi priliku za pripremu mirisnih domaćih delicija. U nastavku te čeka univerzalni recept za dizano (ludo) tijesto koji možeš iskoristiti za pripremu neodoljivih pizza, lepinja, kruščića, uštipaka, kiflica, poderanih gaća i krafna!
Ludo tijesto - recept za sve
Sastojci:
- 400 ml mlijeka
- 2 kašikice šećera
- 1 svježi kvasac ili 2 instant suha
- 1 kg glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml tekućeg jogurta
- 3 kašikice ulja
- 2 jaja
- 1 kašikica soli
Postupak:
U maloj posudi lagano zagrijte mlijeko sa šećerom. Ugasi vatru, dodaj kvasac, promiješajte i ostavite ga da nabubri. U posudu za miješanje dodajte sve preostale sastojke i na kraju uzdigli kvasac. Zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte malo brašna, ali vodite računa da tijesto treba ostati meko i podatno).
Pripremljeno tijesto stavite u nauljenu posudu, poklopite, spremite u frižider i koristite ga po potrebi.
Prije korištenja, malo ga premijesite i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi malo omekšalo, a zatim rukujte s njim kao i obično.