Sigurno ste čitali, čuli i probali brojne recepte za cheesecake, a mi vam donosimo recept za najmekši kolač ove vrste koji ste probali.
Sastojci:
40 g šećera
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
50 g maslaca
250 g krem sira
100 ml mlijeka
1 kašika soka od limuna
60 g brašna
20 g skrobnog brašna
1/4 kašike soli
Priprema:
Zagrijte krem sir, maslac i mlijeko dok se ne rastope i povežu u jednu smjesu. Zatim smjesu ohladite i u nju dodajte brašno, skrobno brašno, so, žumanjke i sok od limuna te dobro promiješajte.
Tucite bjelanjke dok ne zapjene, zatim im dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete snijeg. Trećinu snijega umiješajte u smjesu sa sirom, zatim dodajte drugu trećinu, a kad se sve poveže, kompletnu smjesu ulijte u zdjelu s ostatkom snijega. Obložite kalup papirom za pečenje.
Prelijte smjesu u kalup i stavite ga peći u vodenoj kupki oko sat vremena. Kad kolač dobije zlatnosmeđu boju, ugasite rernu i ostavite još sat vremena u rerni s otvorenim vratima da se hladi.