Ako volite hljeb, bilo bi dobro odabrati onaj koji je zdrav. Postoje vrste hljeba koje blagotvorno djeluju na probavni sistem, smanjuju nadutost i želučane tegobe.
Analiza pet vrsta hljeba pokazala je da je onaj od cjelovitih žitarica, konkretno od proklijale pšenice, najbolji i najzdraviji izbor.
Proklijali hljeb je vrsta hljeba napravljena od samljevenih cjelovitih zrna pšenice koja su ostavljena u vlažnom okruženju da klijaju - dok ne niknu. Ovaj proces podiže hranjivost kruha od cjelovitih žitarica na viši stepen, budući da klijanje zrna povećava sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari.
To znači da proklijala pšenica ima nešto više vitamina i minerala od drugih vrsta kruha od cjelovitog zrna pšenice. Hljeb od proklijale pšenice također se može opisati kao hljeb od cjelovitog zrna, kao i svaki hljeb napravljen od žitarica poput ječma, zobi, pira i pšenice.
Proklijali hljeb je poznatiji pod nazivom Ezekielov hljeb.