Recept koji se najviše pretražuje na Googleu je indijska verzija mekog sira, odnosno "paneer". Odmah iza njega su se našli recepti za pileća prsa i tiramisu.
Paneer je popularni indijski svježi sir koji se koristi u mnogim tradicionalnim jelima. Poznat po svojoj svježini i nježnoj teksturi, koja se topi u ustima, dobar je dodatak skoro svakom jelu.
Sastojci
6 šolja (oko 1,5 l) punomasnoga mlijeka
2 veća limuna, iscijedite ih
malo soli
Priprema
U velikom loncu prokuhajte mlijeko na srednjoj temperaturi. Povremeno miješajte kako mlijeko ne bi zagorjelo. Kad mlijeko počne da kipi, smanjite temperaturu na najmanju moguću.
Postepeno dodajte limunov sok i malo soli - kašiku po kašiku, dok mlijeko ne počne da se zgrušava. Miješajte nježno kako bi se sir odvojio od surutke. Nakon dodavanja limunovog soka, lonac pomjerite sa šporeta i pustite da stoji od 5 do 10 minuta dok se surutka potpuno ne odvoji od sira.
Postavite cjediljku preko posude kako biste uhvatili surutku. Prekrijte cjediljku gazom ili kuhinjskom krpom kako bi sir mogao dobro da se ocijedi. Nježno prelijte sir u cjediljku i ostavite ga da se cijedi od 30 do 40 minuta.
Ovaj proces uklanja viška surutke iz sira. Nakon što se sir dovoljno ocijedio, nježno ga uklonite iz cjediljke i stavite na ravnu površinu.
Oblikujte sir u željeni oblik – kvadrat, pravougaonik, krug. Ukoliko želite tvrđi paneer, stavite ga pod opterećenje (npr. gore stavite težak tanjir) i ostavite tako sat-dva u frižideru.
Ukoliko želite da vam paneer bude mekši, onda nema potrebe da primjenjujete prethodno navedeni korak, već ga možete koristiti odmah nakon cijeđenja.