Iako ih svi volimo jesti svježe, mandarine se lako kombiniraju sa raznim poslasticama. Donosimo vam recept za savršenu čokoladnu tortu od mandarina!
Mandarinu možete koristiti u pripremi raznih jela, pogotovo u svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Danas provjerite kako se slažu mandarina i čokolada!
Sastojci:
50 g maslaca
1 dl mlijeka
140 g brašna
70 g kakaaa u prahu
4 jaja
150 g šećera u prahu
3 kašike likera od mandarina (narandža)
1/2 kašičice sirćeta
1/2 kašike ekstrakta vanilije
mandarine za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i namastite posudu za pečenje.
Maslac otopite i ostavite da se hladi. Mlijeko zagrijete da bude mlako i stavite sastane.
U posebnoj posudi pomiješate brašno, kakao prah.
Umutite žumanca i dodajte sirće.
U drugoj posudi umutite bjelanca jaja i šećer.
Umutite maslac, liker od mandarina i ekstrakt vanilije.
Brašno i maslac pomiješate te dodajite mlijeko.
U jednoj posudi pomiješate sve sastojke te stavite u posudu za pečenje otprilike 50 minuta.
Prije posluživanja kolač dobro ohladite, posipajte šećerom i ukrasite kriškama mandarina.