Svi znaju da ako jedete slatkiše ili nezdravu hranu u velikim količinama, možete dobiti salo na trbuhu. Međutim, postoje neke manje očite namirnice koje mogu biti bogate kalorijama, mastima ili šećerom. Orašasti plodovi, jogurt i žitarice - čak i avokado - samo su neki od ovih podmuklih visokokaloričnih zalogaja.
"Ovo ih ne čini ‘lošom hranom‘ ili ‘nezdravima‘, samo ih jedite u manjim količinama."
Tamara Willner, nutricionistica iz Second Nature, ističe da ne moramo izbjegavati hranu bogatu mastima i kalorijama.
"Važno je uzeti u obzir sve hranjive tvari u hrani, a ne fokusirati se na često osporavane ‘masnoće‘ ili ‘kalorije‘, objasnila je.
Nemasni jogurt
"Proizvodi s niskim postotkom masnoće obično zahtijevaju zamjenu za masnoću, koja obično na kraju bude šećer ili zaslađivač, rekla je Tamara, prenosi Espresso.
"Prevelika konzumacija šećera dovodi do debljanja i mnogih različitih bolesti načina života, rekla je. "Puno slatkih okusa u našoj prehrani, umjetnih ili drugih, također povećava našu želju za slatkom hranom".
Žitarice i granola
"Mnoge žitarice i žitne pločice prodaju se kao ‘bogate vlaknima‘ ili ‘obogaćene vitaminima‘, nastavila je Tamara.
Iako bi to moglo biti tačno, oni su ultra-prerađeni i obično sadrže puno šećera. Granola je još jedna namirnica za doručak na koju treba pripaziti, jer će mnoge marke sadržavati zasićene masti i višak šećera.
Suho voće
Možda mislite da je šaka sušenog voća isto što i pojesti ga svježeg.
"Ali kad se voće osuši, šećeri koji se nalaze u prirodi postaju puno koncentriraniji", rekla je Tamara.
Grickanjem pet komada suhih marelica troši se oko 30 g šećera, što je ekvivalent sedam žličica šećera.
Avokado
Avokado je vrlo bogat mastima i samim time ima više kalorija. No, radi se o zdravim masnoćama s visokim udjelom omega 3 i 6 masnih kiselina, nužnih za rad mozga i protuupalnih svojstava.
Orašasti plodovi i puter od orašastih plodova
Orašasti plodovi također su niskokalorični jer sadrže puno zdravih masnoća, savjetuje se da ne grickate više od male šake cijelih, neslanih orašastih plodova. Kao i kod granole, budite oprezni s maslacima od orašastih plodova i "čitate etiketu", pazeći na zasićene masti i višak šećera.