Mikrovalna pećnica je sjajan uređaj za brzo podgrijavanje hrane, pa čak i za pripremu nekih obroka, ali važno je znati koje namirnice nisu idealne za korištenje u njoj.
Iako se neke namirnice čine bezopasnima, bolje je izbjegavati njihovo podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici.
Prva na popisu su čili papričice. Ljute, narandžaste ili zelene papričice sadrže spoj po imenu kapsaicin koji može isparavati u zraku mikrovalne pećnice. Otvorenjem vrata mikrovalne, izlažete se isparenjima koja mogu iritirati pluća, grlo, oči i nos.
Tvrdo kuhana jaja također su na listi "izbjegavati". Kada se kuhano jaje zagrije u mikrovalnoj pećnici, postoji rizik od eksplozije tokom rezanja. Para koja se ne može osloboditi iz bjenaceta povećava pritisak, a rezanje jajeta može brzo osloboditi paru, što može rezultirati opekotinama.
Zatim, tu je i upozorenje za šolju vode. Iako je primamljivo brzo zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici, to može dovesti do pregrijavanja vode. Iako mjehurići možda nisu vidljivi, mogu se stvoriti, pogotovo kada dodate vrećicu čaja, žlicu ili jednostavno promiješate vodu, pa čak i eksplodirati u rijetkim slučajevima.
Na kraju, treba izbjegavati i zagrijavanje umaka od paradajza u mikrovalnoj. Često završava prskanjem zbog topline i pare koju proizvodi. Para se nakuplja, ponekad čak i probijajući zidove mikrovalne pećnice, a umak može eksplodirati prilikom miješanja, uz potencijalne opekline i nered.