Ukrajinska gastronomija dobrim se dijelom naslanja na krompir, a oni se jedu na desetke različitih načina – za doručak, ručak i večeru.
Među popularnim načinima pripreme je i ova salata sa svježim koprom koja se pravi od sveukupno pet sastojaka.
Za najbolji okus koristite manji okrugli krompir koji će održati svoj oblik, ali i upiti sve željene okuse.
Sastojci za salatu:
1 kg manjeg okruglog krumpira
65 ml suncokretova ulja
10 g svježeg kopra
3 čehne bijelog luka
sol po želji
Priprema:
1. Izmjerite krompir. Ako je promjer plodova veći od 2,5 centimetara prepolovite ih, dobro operite i stavite kuhati u posoljenoj vodi. Ako režete krompir, pripazite da svi komadi budu podjednake veličine kako bi se skuhali u otprilike isto vrijeme.
2. Kad voda zavrije, kuhajte krompire oko 10 do 15 minuta, odnosno dok krompir možete probosti viljuškom bez ikakvih problema.
3. Naribajte bijeli luk nasitno i stavite u veliku zdjelu zajedno s uljem i nasjeckanim svježim koprom. Ubacite u zdjelu i ocijeđeni skuhani krompir i sve dobro promiješajte. Posolite po želji.
4. Ovako pripremljena krompirova salata može se čuvati u frižideru do četiri dana.