Sezona gripe je pred vratima. Čak i ako vodite računa o svom imunitetu i pazite šta jedete, možda ga još nesvjesno sabotirate. Naime, postoje namirnice koje nas mogu učiniti podložnijima oboljenju.
Započinjanje dana unosom ključnih hranjivih tvari važno je za podršku imunološkom sistemu, kaže dijetetičarka Lisa Moskovitz za Eat This. Napominje da je važno dati prioritet raznim grupama hrane, uključujući proteinima, ugljikohidratima bogatima i vlaknima i protuupalnim mastima.
S druge strane, izostavljanje tih skupina hrane može oslabiti imunitet i imati druge negativne učinke na cjelokupno zdravlje.
"Bilo koja kombinacija dodanih šećera i zasićenih masti, uključujući peciva, slatke žitarice ili prerađeno meso, može dovesti do iznenadnih promjena energije, apetita, smanjene koncentracije, pa čak i promjena raspoloženja tokom cijelog dana", ističe Moskovitz.
Za zdrav imunološki sistem savjetuje da se ne oslanjate na hranu s visokim sadržajem šećera ili masnu hranu.
"U redu je povremeno uživati u muffinu ili slanini, ali ako želite svoje tijelo zadržati jakim, neka doručak ipak bude nešto hranjiviji", zaključila je.
Ako tražite doručak bogat proteinima, ovo je najbolje što možete izabrati.