The New York Times izbacio je listu svojih najpopularnijih recepata na društvenim mrežama i ova čokoladna torta našla se na samom vrhu. Prozvali su je apsolutnim hitom, a to su pripisali činjenici da se priprema u jednoj posudi i donosi nevjerovatno dobre okuse. Recept potpisuje dvojac Yotam Ottolenghi i Helen Goh, inače autoripopularne kuharice "Sweet", no prvi je put predstavljena u slastičarnici Helen Goh "Mortar & Pestle" u australskom Melbourneu.
Kada je jednom prilikom Goh opisivala ovu tortu, nadjenula joj je naziv najbolje čokoladne torte na svijetu i instantno joj osigurala slavu. Danas se ova čokoladna poslastica može pronaći u Ottolenghijevoj slastičarnici u Londonu pod nazivom "Čokoladna torta za kući", a iako je stvorena tako da u njoj može uživati čak četvero ljudi, vjerujemo kako bi s tanjira nestala i na kakvoj romantičnoj ili prijateljskoj večeri za dvoje.
Tortu možete poslužiti kao biskvit sam za sebe posipan šećerom u prahu, premazati je jednostavnom čokoladnom kremom ili pak kremom od mascarpone sira, kafe i cimeta. U nastavku donosimo recept, a potražiti ga možete i u kuharici "Sweet" ili na portalu The New York Timesa.
Sastojci:
250 g maslaca sobne temperature
200 g tamne čokolade
1,5 kašičica kafe u granulama pomiješane s 350 ml vruće vode
250 g šećera
2 jaja
2 kašičice ekstrakta vanilije
240 g brašna
30 g kakaa u prahu
Prstohvat soli
Za čokoladni ganache će vam trebati:
200 g tamne čokolade
200 g slatkog vrhnja
1 kašičica šećernog sirupa (otopite šećer, krišku limuna i vodu dok ne dobijete sirup)
1 kašika maslaca
Za espresso kremu s cimetom:
375 ml slatkog vrhnja
190 g mascarpone sira
1 mahuna vanilije
2,5 kašičice sitno mljevene kafe
¾ kašičice cimeta
2, 5 kašike šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 170 stepeni. Maslacem premažite okrugli kalup (23 cm) i obložite ga papirom za pečenje. Biskvit napravite tako da najprije pomiješate maslac, čokoladu i vruću kafu, pustite da se otopi i dobro sjedinite sve sastojke. Dodajte šećer i miksajte pa dodajte jaja, ekstrakt vanilije i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte prosijano brašno i prstohvat soli pa još jednom sve dobro promiješajte. Trebali biste dobiti tekuću smjesu za biskvit.
Prebacite je u kalup za pečenje i pecite oko sat vremena. Provjerite je li kolač pečen tako da čačkalicu zabodete u sredinu, ako izađe čista, kolač je gotov. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se hladi oko 20 minuta. Zatim ga izvadite iz kalupa.
Za čokoladni ganache čokoladu najprije razlomite na manje komadiće ili ubacite u blender i pustite da on odradi posao umjesto vas. Slatko vrhnje i šećerni sirup zagrijte u posudi na laganoj vatri. Maknite s vatre taman prije nego zavrije. Miješajte ili miksajte dok ne dobijete glatku kremu i na kraju dodajte maslac. Kremu stavite u frižider kako bi se stisla.
Za kremu od mascarpone sira sve sastojke jednostavno ubacite u zdjelu, miksajte oko dvije minute dok ne dobijete željenu konzistenciju i ohladite. Na kraju, tortu prebacite na tanjur za posluživanje, premažite je kremom po želji i poslužite.