Životni stil

Ostao vam je hljeb od jučer ili prekjučer? Evo recepta za fenomenalne slatke prženice

Kako da "reciklirate" hljeb od jučer? Probajte recept za prženice koje mirišu kao najfiniji kolači.

Kad hljeb umočite u finu smjesu od jaja i mlijeka ne morate dobiti samo slani obrok. Uz malu varijaciju napravit ćete super slatkiš koji miriše na cimet i vanilu.

Sastojci:

6-8 parčeta hljeba (star bar dva dana)

2-3 jaja

250 ml mlijeka

1 kašika smeđeg šećera

Pola kašičice cimeta

1 kašičica ekstrakta vanile

Izrendana limunova kora

Prstohvat soli

75 g putera

Za posipanje:

Šećer u prahu

Cimet

Priprema:

U činiju stavite jaja, dobro ih izmutite žicom, zatim dodajte so, šećer, cimet, vanilu i rendanu koru limuna pa kratko umutite, piše Pun kufer. Dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte.

U tako pripremljenu smjesu umočite hljeb.

U širem zagrijanom tiganju istopite puter pa na srednje jakoj vatri ispržite hljeb (pržite ga po 2-3 minuta sa svake strane).

Isprženi hljeb stavite na poslužavnik koji ste prekrili ubrusima od papira (kako bi upili višak masnoće). Nakon nekoliko minuta odstranite papir pa prženice pospite s dosta šećera u prahu i po želji dodajte još malo cimeta.

Poslužite toplo.

Clicky