Kako da "reciklirate" hljeb od jučer? Probajte recept za prženice koje mirišu kao najfiniji kolači.
Kad hljeb umočite u finu smjesu od jaja i mlijeka ne morate dobiti samo slani obrok. Uz malu varijaciju napravit ćete super slatkiš koji miriše na cimet i vanilu.
Sastojci:
6-8 parčeta hljeba (star bar dva dana)
2-3 jaja
250 ml mlijeka
1 kašika smeđeg šećera
Pola kašičice cimeta
1 kašičica ekstrakta vanile
Izrendana limunova kora
Prstohvat soli
75 g putera
Za posipanje:
Šećer u prahu
Cimet
Priprema:
U činiju stavite jaja, dobro ih izmutite žicom, zatim dodajte so, šećer, cimet, vanilu i rendanu koru limuna pa kratko umutite, piše Pun kufer. Dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte.
U tako pripremljenu smjesu umočite hljeb.
U širem zagrijanom tiganju istopite puter pa na srednje jakoj vatri ispržite hljeb (pržite ga po 2-3 minuta sa svake strane).
Isprženi hljeb stavite na poslužavnik koji ste prekrili ubrusima od papira (kako bi upili višak masnoće). Nakon nekoliko minuta odstranite papir pa prženice pospite s dosta šećera u prahu i po želji dodajte još malo cimeta.
Poslužite toplo.