Reduciranje šećera u svakodnevnoj prehrani donosi vam mnoge dobrobiti. Njegovi štetni učinci na fizičko zdravlje odavno su poznati. Njegov utjecaj na mentalno zdravlje objašnjava kako prekomjerni unos utječe na vaše raspoloženje, stres, depresiju, anksioznost i slična stanja. Osjećate se loše, e to bi mogao biti razlog.
Dodani šećeri su najopasniji. Oni se nalaze u većini procesirane hrane i namirnica. Takva hrana obiluje ovim slatkim dodatkom. Ako se često pitate zašto se osjećate loše ili depresivno, obratite pažnju na ono što jedete. Možda je upravo ovaj skriveni dodatak krivac za vaše mentalno stanje.
Kada ste nervozni
Hrana bogata dodanim šećerima jeste pržena hrana, prerađeno meso, zaslađeni deserti, gazirani i brojni sokovi i napici. Upotrebljavani u ovakvim oblicima hrane nemaju nikakve vrijednosti, a nerijetko dolaze i u kombinaciji sa štetnim sastojcima.
Mnogi ljudi kada se osjećaju nervozno ili pod stresom posežu za komadićem slatkiša, kako bi umanjili osjećaj napetosti koju osjećaju.
Takvo ponašanje pruža trenutno olakšanje, koje se kasnije lako pretvara u osjećaj tuge i umora. A učestalost navedene navike može povećati rizik od debljanja i gojaznosti te bolesti koje one sa sobom nose. Nije nepoznanica kako istraživanja pokazuju izravnu povezanost ishrane bogate šećerom s razvojem tjeskobe i depresije.
Što više jedemo šećer to smo o njemu ovisniji. Tijelo razvija sve veću i češću potrebu za njim. On potiče metaboličke, neurobiološke i upalne procese u organizmu koji su izravno povezani s depresivnim stanjima.
Slaba koncentracija
Uzrok je upalnih stanja u cijelom tijelu, a takvi upalni procesi često su odgovorni za tjeskobu te vode ka umoru i nesanici. Šećer hrani i štetne bakterije u crijevima i pomaže njihovom širenju.
Također, smatra se krivcem i za nagli porast glukoze u krvi, a to možete prepoznati po umoru, vrtoglavici, slaboj koncentraciji, agresivnom ponašanju. On oštećuje zubnu caklinu, uzrokuje nakupljanje plaka i neugodan zadah.
Vaša koža od prevelikog unosa šećera bit će naborana, umorna i bez sjaja jer on šteti kolagenu i elastinu koji vam trebaju za zdrav izgled kože. Stvaranje akni također se dovodi u vezu s visokim unosom ovog štetnog sastojka zbog hormonskih fluktuacija na koje utječe.
Prekid njegove konzumacije nije lagan zadatak. Kada prestanete s upotrebom određenog sastojka vaše tijelo može odgovoriti na neočekivan način. Osjetit ćete neželjene efekte poput razdražljivosti, umora i zbunjenosti.
S vremena na vrijeme počastite se omiljenom slasticom, ali bez pretjerivanja. Zaustavite unos bijelog šećera u vaš organizam, izbacite prerađenu hranu iz vašeg svakodnevnog jelovnika i okrenite se ka zdravim prirodnim zaslađivačima.