Mnoga istraživanja dosad su pokazala kako je redovna konzumacija crvenog mesa povezana s povećanim rizikom od razvoja visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, a oboje može dovesti do bolesti srca, kao i razvoja određenih vrsta raka. Kako donosi portal Eat This, neke su studije čak otkrile da crveno meso, posebno ako ga se prekomjerno konzumira, povećava rizik od razvoja dijabetesa, a može čak i skratiti životni vijek.
Iako je razumljivo da povremena konzumacija crvenog mesa neće rezultirati toliko negativnim posljedicama, dijetetičari ipak upozoravaju da određene skupine ljudi ne bi smjele jesti ovu vrstu mesa, već je izbjegavati koliko je god to moguće. To podrazumijeva:
ljude koji imaju visoki holesterol
ljude s bolestima srca ili kardiovaskularnog sistema
ljude s uznapredovalom bolešću bubrega
ljude s porodičnom historijom raka debelog crijeva.
Osobe s visokim holesterolom
Da, izuzetno je važno da osobe s visokim holesterolom paze što jedu. Ljudi koji pate od ovog stanja ne bi trebali svaki dan jesti odrezak ili hamburger. Nažalost, ako već imate visok holesterol, konzumacija crvenog mesa ne samo da neće pomoći u snižavanju, već može učiniti suprotno, te još više povećati loše vrijednosti.
Dodaje da je za osobe s visokim holesterolom najbolje ograničiti konzumaciju crvenog mesa na otprilike jednom ili dva puta mjesečno, a i tada bi trebale odabrati najmesnatiji komad mesa, odnosno onaj s najmanje masti.
Osobe sa srčanim bolestima
Osoba sa srčanom bolesti možda već ima nakupljeni plak na arterijama i trebala bi jesti prehranu s vrlo malo bilo koje vrste nezdravih masnoća poput zasićenih ili trans-masti koje mogu uzrokovati još veće nakupljanje plaka. Ovo nakupljanje plaka, ako se još pojača, može dovesti do moždanog ili srčanog udara.
Osobe s bolestima bubrega
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu najmanje 500 miliona ljudi boluje od hronične bubrežne bolesti, dok se procjenjuje da je u našoj zemlji oko 400 tisuća bolesnika, od kojih većina uopće ne zna da ima smanjenu funkciju bubrega jer je bolest podmukla te u najvećem broju slučajeva bubrežna funkcija slabi ne izazivajući neke veće probleme.
"Dijeta bogata proteinima kada vam bubrezi ne rade dobro može napraviti više štete nego koristi. Možda ćete morati smanjiti unos između 0,6-0,8 grama proteina po kilogramu težine, ovisno o funkciji vaših bubrega", kaže Valdez.
Osobe s jednim i više faktora rizika od srčanih bolesti
Ako imate jedan ili nekoliko faktora rizika za srčane bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, visoki holesterol, pretilost, fizički ste neaktivni i/ili se nezdravo hranite, vjerovatno biste trebali biti oprezniji s čestim konzumiranjem crvenog mesa. Ljudi s ovim stanjima već imaju veću predispoziciju za razvoj bolesti srca i veći rizik za druga zdravstvena stanja. Najbolje je za ljude s ovim rizikom da ograniče unos ove vrste mesa što je više moguće i umjesto toga se usredotoče na odabir nemasnih proteina, kao što su pileća prsa, riba, grah ili leća.
Osobe s porodičnom historijom određenih karcinoma
Postoje istraživanja koja pokazuju da česta konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva. Baš zbog toga osobe s porodičnom historijom raka debelog crijeva trebaju biti opreznije kad je u pitanju crveno meso. Nova studija otkrila je da crveno meso i prerađeno meso mogu uzrokovati genetska oštećenja koja također mogu uzrokovati rak debelog crijeva.