BHDoktor

Najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Idete li u trgovinu? Možete li na svoj popis za kupovinu dodati nekoliko iznimno zdravih proizvoda i time učiniti nešto dobro za svoj jačanje imuniteta? Dobro ste pročitali. Naime, određenim namirnicama možete učinkovito podržati prirodnu odbranu tijela i još bolje se zaštititi od virusa, bakterija i štetnih tvari. Kako biste znali napraviti najbolji izbor, pripremili smo za vas koje su to namirnice za jačanje imuniteta. Sve što trebate učiniti je odabrati svoje favorite među njima, a zatim se opustiti i uživati ​​u činjenici da ste spriječili štetno djelovanje mikroba!

Iako svi znaju da bi prehladu i gripu trebalo preležati, mnogi sa povlačenjem temperature i groznice ustaju na noge i vraćaju se obavezama. Zbog toga je važno da se nakon preležane respiratorne infekcije pomogne organizmu da se oporavi, a ne da se zbog iscrpljenosti, opet lako "zakači" neka infekcija.

Stručnjaci za ishranu preporučuju tri grupe namirnica za jačanje organizma - korjenasto povrće, citrusno voće i orašaste plodove. Njihovo konzumiranje "bilda" imunitet tako što poboljšava varenje, daje tijelu neophodne vitamine i minerale, kao i masnoće koje imaju zaštitni faktor. Ovo je, dakle, hrana za imunitet:

Korjenasto povrće
Cvekla, hren, celer, rotkva, mrkva, kao i luk i krompir, nezaobilazni su tokom zime. To i nije čudo, jer ovo povrće je prirodni štit bolestima. Ono hrani organizam mnogobrojnim hranljivim materijama, od kojih su najznačajniji antioksidansi i dijetalna vlakna. Korjenasto povrće pospješuje varenje i probavu, što u krajnjem ishodu jača imunitet. Savjet je da se korjenasto povrće, osim krompira, jede svježe u kombinaciji sa nekim kuhanim jelom.
Orašasti plodovi
Orasi, lješnici, bademi, brazilski i indijski orah, pistacije i kikiriki svrstavaju se u grupu orašastih plodova koji su izuzetno zdravi za ljudski organizam. Osim što su izvrsnog okusa, izvor su mnogih potrebnih nutrijenata, odnosno proteina i vitamina koji daju organizmu snagu i poboljšavaju stanje imuniteta. Masnoće koje sadrže orašasti plodovi su polinezasićene i monozasićene masne kiseline. Ove masnoće vrlo povoljno djeluju na zdravlje krvnih sudova i srca i tako sprečavaju negativan utjecaj koji je prehlada mogla ostaviti na kardiovaskularni sistem.
Citrusno voće
Zbog svojih nevjerovatnih moći koje posjeduje u rješavanju mnogobrojnih zdravstvenih tegoba, citrusno voće nosi epitet šampiona zdravlja iz prirode. Osim toga što obiluju vitaminom C, zreli plodovi sadrže i blagotvorne organske kiseline. U citruse ili agrume ubrajaju se limun, grejpfrut, narandža i mandarina. Plodovi citrusa su prirodni antiseptici i posjeduju antiupalno djelovanje. Korisni su za i jačanje desni i zuba, pomažu u sprečavanju astmatičnog napada, protiv bronhitisa, i ateroskleroze. Sok od agruma, bez dodatka šećera, pospješuje mokrenje, što djeluje dobro na organizam, da se očisti od virusa i lijekova.

Clicky