Preukusna lisnata pogača, divnog izgleda, hrskave korice i pjenastog unutrašnjeg dijela sigurno će zadovoljiti ukuse i najzahtjevnijih degustatora.
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 10 g suhog kvasca
- 50 ml ulja
- oko 1 kg mekog brašna
- 250 g margarina ili maslaca
- 1 jaje
Priprema:
Margarin ili maslac odmah stavimo da se zaleti u zamrzivač.
Zagrijati mlijeko da bude toplo pa dodati kvasac, šećer i kašiku brašna. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Poslije 10 minuta dodati brašna, pa dobro izraditi rukom.
Dodati vodu, skoro svo ulje, ostaviti malo za premazivanje kasnije, so i još brašna pa opet dobro izraditi. Dodavati zatim postepeno brašno sve dok se ne umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto preliti preostalim uljem, pokriti u posudi krpom pa ostaviti oko sat da odstoji.
Nadošlo tijesto istresti na radnu površinu, posuti sa malo brašna i blago premijesiti. Podijeliti na 5 jednakih dijelova. Svaki dio oblikovati u lopticu. Oblikovanje bi trebalo da traje kratko jer će u suprotnom tijesto opet postati žilavije i tvrđe, pa se neće lako razvlačiti. U tom slučaju loptice ostavite 10 minuta da odstoje.
Izvaditi maslac ili margarin i podijeliti ga na 6 jednakih dijelova. Jedan dio odvojiti, trebat će kasnije.
Svih 5 loptica razvući u krug, otprilike prečnika između 25 i 30 cm. 4 komadića margarina iskoristiti i narendati na 4 tijesta koja ste naslagali jedno na drugo. Tijesto, margarin, tijesto, margarin, tijesto, margarin, tijesto margarin. Preklopiti petim dijelom testa pa rukom pritisnuti da sve "legne".
Posuti sa dosta brašna i gornju i donju stranu pa oklagijom prvo pritiskati tijestovodoravno pa uspravno, okrenuti pa ponoviti postupak. Tek onda razvlačiti tijesto lijevo i desno i okretati ga. Tijesto razvući više vodoravno nego uspravno. E, sad uzeti peti komadić margarina ili maslaca pa ga narendati na cijelu površinu testa pa tijesto uviti u rolat. Odsjeći krajeve, nekih 5 – 6 cm i ostaviti, to će biti sredina pogače.
Sada isjeći rolat oštrim nožem na kolutove debljine 1cm. Svaki isječeni kolut dodatno rukom oblikovati. Uzeti šerpu prečnika 26 cm, može i 28, pa i 30 cm i premazati sa pola kockice šestog dijela margarina koji smo ostavili.
Poslagati kolutove u krug tako što svaki sljedeći naleže na polovinu prethodnog. U sredinu staviti dva kraja koja ste odsjekli ranije i nekoliko najmanjih kolutova koji su vam preostali. Ostaviti pogaču prekrivenu krpom da odstoji dok se rerna ne zagrije na 200 stepeni.
Otopiti onu mrvicu margarina, tačnije pola kockice i malo prohladiti, dodati jaje i dobro izmutiti. Ovom masom bogato premazati pogaču i staviti da se peče. Posuti po želji sjemenkama. Peče se oko 40 minuta, u zavisnosti od rerne.