Globalno popularnu američku poslasticu jednostavno je napraviti, ali i prilagoditi vlastitom ili ukusu gostiju, pa tako svakoga razveseliti personaliziranim kolačima u čašici.
Osnovni recept
TIJESTO
15 dag brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 15 dag šećera, 15 dag omekšanog maslaca, 2 jaja, prstohvat soli, 1 vrećica vanilin šećera, 3 žlice mlijeka
PRIPREMA
Maslac umutiti sa šećerom, dodati jaja, mlijeko, vanilin šećer i brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli. Rasporedite smjesu u kalupe te pecite 15 - 20 minuta.
KREMA OD MASLACA
25 dag omekšanog maslaca, 25 dag šećera u prahu, 1 vrećica vanilin šećera, 4 - 5 kašika mlijeka
PRIPREMA
Pomiješati šećer u prahu i maslac, dodati vanilin šećer i mlijeko. Krema mora biti podatna za ukrašavanje, stoga pažljivo dodavati mlijeko kako ne biste dobili prerijetku smjesu. Kremom ukrasiti ohlađene kolačiće i dekorirati po želji.
ČOKOLADNA VARIJANTA U tijesto dodati kašičicu gorkog kakaa i malo ruma, a u kremu dodati 10 dag otopljene čokolade, kašiku kakaa, rum po želji i kašika, dvije vruće vode dok se ne dobije podatna krema.
VARIJANTA OD VANILIJE U tijesto dodati ekstrakt vanilije i koricu limuna, a u kremu kašiku praha za puding s okusom vanilije te nekoliko kašika vruće vode kako bi krema bila podatna.
... S KAFOM U tijesto umjesto mlijeka dodati istu količinu kuhane jake crne kafe, a u kremu umjesto vruće vode.
... S PEKMEZOM Izdubiti kolačić te ga napuniti džemom po izboru.
... S LIMUNOM U tijesto dodati koricu limuna i pola kašičice ekstrakta limuna, a u kremu procijeđeni sok od jednog limuna umjesto mlijeka ili vode.