Obožavate čokoladu? Naime, prema novom istraživanju, čokolada nam je privlačna zbog načina na koji se mijenja njezina tekstura u našim ustima. Naučnici su konačno dokučili šta se događa tokom konzumacije čokolade. Odnosno dok se mijenja iz krute u glatku emulziju.
"Obožavate čokoladu, donosimo i zbog čega. Kad znate kakav je zapravo osjećaj hrane u ustima. Onda to znanje možete iskoristiti za dizajniranje hrane s boljim okusom, teksturom ili drugim prednostima", pojasnila je koautorica istraživanja. To je profesorica Anwesha Sarkar sa Univerziteta Leeds.
Masnoća igra ključnu ulogu jer, kad dođe u kontakt s jezikom, oslobađaju se čvrste čestice kakaovca. Oni postaju važni u smislu taktilnog osjeta.
"Pokazalo se da masni sloj mora biti na vanjskom dijelu čokolade. To je najvažnije. Zbog toga čokolada ima tako dobar okus", dodala je.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu ACS Applied Materials and Interface. Temelje se na analitičkim tehnikama iz tribologije, znanosti koja proučava zbivanja na površinama dva tijela koja se dodiruju.
"Naše istraživanje otvara mogućnost da proizvođači dizajniraju tamnu čokoladu. Kako bi smanjili ukupni udio masti. Odnosno ponudili zdraviji izbor", istaknuo je vodeći autor istraživanja dr. Siavash Soltanahmadi.
Britanci su među najvećim svjetskim ovisnicima o čokoladi. I tokom života prosječno pojedu tonu i po čokolade. Agencija za poslovno savjetovanje MINTEL predviđa da će prihod od prodaje čokolade u Velikoj Britaniji porasti 13 posto na 6.6 milijardi funti u sljedećih pet godina.