Ako ste se ikad pitali postoji li voće i povrće koje je najviše tretirano pesticidima, onda imamo odgovor za vas. Naime, neprofitna organizacija Environmental Working Group svake godine objavljuje popise “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”, odnosno listu “najprljavijih” i “najčišćih” voćaka i povrća koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove.
Ove godine grupa iz Washingtona otkrila je da je više od 90% uzoraka jagoda, jabuka, trešanja, špinata, nektarina i grožđa bilo pozitivno na ostatke dva ili više pesticida. Najviše pesticida imao je kelj, raštika i gorušica, ljute papričice i paprike.
Jedan uzorak kelja, raštike i gorušice sadržavao je do 21 različit pesticid. Jagode i lisnato povrće bili su ponavljači na vrhu popisa, visoko rangirani u posljednje dvije godine. Papričice i ljute papričice ove su godine rangirane više na ljestvici kada je riječ o pesticidima, pomaknuvši se ove godine s 10. mjesta prošle godine na 7. mjesto.
“Dirty dozen” za 2022.
- Jagode
- Špinat
- Kelj, raštika i gorušica
- Nektarine
- Jabuke
- Grožđe
- Papričice i ljute paprike
- Trešnje
- Breskve
- Kruške
- Celer
- Rajčice
Ako se pak pitate ko onda spada u grupu 15 najmanje tretiranih voćaka i povrća, odgovor je avokado, slatki kukuruz i ananas koji su na vrhu grupe “Čistih petnaest”.
“Clean Fifteen” za 2022.
- Avokado
- Slatki kukuruz
- Ananas
- Luk
- Papaja
- Slatki grašak (smrznuti)
- Šparoga
- Zimska dinja
- Kivi
- Kupus
- Gljive
- Dinja
- Mango
- Lubenica
- Batat