Zdrava hrana

Objavljena lista voća i povrća koje je najviše i najmanje retirano pesticidima: Na vrhu su vrste koje najviše jedemo

Ako ste se ikad pitali postoji li voće i povrće koje je najviše tretirano pesticidima, onda imamo odgovor za vas. Naime, neprofitna organizacija Environmental Working Group svake godine objavljuje popise “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”, odnosno listu “najprljavijih” i “najčišćih” voćaka i povrća koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove.

Ove godine grupa iz Washingtona otkrila je da je više od 90% uzoraka jagoda, jabuka, trešanja, špinata, nektarina i grožđa bilo pozitivno na ostatke dva ili više pesticida. Najviše pesticida imao je kelj, raštika i gorušica, ljute papričice i paprike.

Jedan uzorak kelja, raštike i gorušice sadržavao je do 21 različit pesticid. Jagode i lisnato povrće bili su ponavljači na vrhu popisa, visoko rangirani u posljednje dvije godine. Papričice i ljute papričice ove su godine rangirane više na ljestvici kada je riječ o pesticidima, pomaknuvši se ove godine s 10. mjesta prošle godine na 7. mjesto. 

“Dirty dozen” za 2022.
  1. Jagode
  2. Špinat
  3. Kelj, raštika i gorušica
  4. Nektarine
  5. Jabuke
  6. Grožđe
  7. Papričice i ljute paprike
  8. Trešnje
  9. Breskve
  10. Kruške
  11. Celer
  12. Rajčice

Ako se pak pitate ko onda spada u grupu 15 najmanje tretiranih voćaka i povrća, odgovor je avokado, slatki kukuruz i ananas koji su na vrhu grupe “Čistih petnaest”.

“Clean Fifteen” za 2022.
  1. Avokado
  2. Slatki kukuruz
  3. Ananas
  4. Luk
  5. Papaja
  6. Slatki grašak (smrznuti)
  7. Šparoga
  8. Zimska dinja
  9. Kivi
  10. Kupus
  11. Gljive
  12. Dinja
  13. Mango
  14. Lubenica 
  15. Batat

Clicky