Lubenica je idealna hrana za vruće dane. Nema one koja bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima od lubenice. Treći august je u svijetu obilježen kao Međunarodni dan lubenica.
Lubenica je prirodan antioksidans. To svoje svojstvo duguje visokom udjelu vode i minerala. Velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma.
Možete je pronaći u supermarketima tokom cijele godine. Najbolje ju je jesti u ljetnim mjesecima jer tada sadrži najviše hranjivih sastojaka. Izvrstan je izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija. Sadrži puno vode. Ima samo 30 kalorija na 100 grama.
Košpice lubenice nisu štetne. Upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala.
Lubenice se u Egiptu uzgajaju više od 5.000 godina. Trebaju im vrući i sunčani uvjeti da bi uspijevale. Nekim sortama treba i do 130 toplih dana da sazriju.
Većina ih sazrijeva za 85 do 100 dana.
Prema Guinessovoj knjizi rekorda, najtežu lubenicu ikad uzgojio je 2013. godine Chris Kent iz Skedinjenih Američkih Država. Težila je čak 159 kilograma.
Lubenica sadrži čak 92% vode. Ljudi ih često smatraju voćem zbog slatkog okusa. Međutim, lubenica je zapravo povrće, prenosi HRT.