Neke namirnice sadrže jedinjenja za koja su istraživanja pokazala da mogu da podrže enzime jetre, štite ovaj organ od nakupljanja masti i smanjuju upalu.
Na stanje jetre utiče i ono što jedemo. Neke namirnice su pokazale pozitivan efekat, dok druge, naprotiv, treba izbjegavati. Hrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja jetre, organa koji ima sposobnost regeneracije. Jetra je prvi organ koji metabolizira hranu koju jedemo.
Neke namirnice sadrže jedinjenja za koja su istraživanja pokazala da mogu da podrže enzime jetre, štite ovaj organ od nakupljanja masti i smanjuju upalu.
Posno meso
Jetra razgrađuje proteine koji su neophodni za pravilno funkcionisanje tijela. Važno je odabrati dobre izvore proteina, kao što su riba, nemasna piletina, ćuretina ili govedina, mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt, sir), jaja, grašak, sočivo, orasi, riža.
Kupus i drugo povrće iz porodice krstaša
Povrće iz porodice krstaša kao što su kupus, karfiol i brokoli, poznato je po visokom sadržaju vlakana i prepoznatljivom ukusu. Takođe je bogato korisnim i zaštitnim biljnim jedinjenjima. Konzumiranje ovog povrća može da podrži proces detoksikacije i zaštiti od štetnih jedinjenja. Studija iz 2016. godine pokazala je da konzumacija brokolija može da smanji rizik od nastanka tumora jetre i bolesti masne jetre.
Riba
Omega-3 masne kiseline u ribama kao što je losos, podržavaju zdravlje jetre. Ova jedinjenja mogu da smanje nivo masti u jetri i triglicerida kod ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre.
Orašasti plodovi
Dobre masti, antioksidansi i vitamin E donose brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje je pokazalo da se rizik od bezalkoholne masne bolesti jetre može smanjiti konzumiranjem oraha. Orašasti plodovi sadrže i fosfor, veoma koristan mineral za jetru, jer je uključen u metabolizam masti, sprečavajući njihovo
nakupljanje u jetri. Bez fosfora, naša jetra bi bila preopterećena mastima i bili bismo u većem riziku od razvoja masne jetre.
Citrusi i borovnice
Šumsko voće kao što su borovnice i ribizle, kao i pomorandže, grejpfrut i mandarine, sadrže vitamin C koji blagotvorno djeluje na stanje jetre, djelujući protiv oksidativnog procesa ćelija jetre. Svakodnevna konzumacija ovog voća može da smanji rizik od upale i oštećenja ćelija jetre. Vitamin C takođe jača imuni sistem.
Bijeli luk
Jedite luk, naročito bijeli luk i to što češće, jer štiti zdravlje jetre. Alicin, sumporno jedinjenje u bijelom luku, podržava detoksikaciju jetre i sprečava dejstvo aditiva u hrani. Takođe, glavica luka može da zaštiti od bolesti masne jetre, čak i kada postoje faktori rizika kao što su gojaznost i visok holesterol.
Kafa
Brojne studije su pokazale da je ispijanje kafe povezano sa brojnim dobrobitima kada je u pitanju stanje jetre, a ovaj napitak se preporučuje i onima koji imaju oboljenja jetre. Najbolje da je pijete nezaslađenu kafu. Ljudi koji piju kafu smanju rizik od nastanka ciroze i bezalkoholne masne bolesti jetre. Kofein, jedinjenje sa antioksidativnom vrednošću, stimuliše funkcionisanje ćelija jetre, prenosi Espreso.