Dijetetičarka i nutricionistica Alayna Hutchinson specijalizirala se za zdravlje crijeva i dobro zna koju hranu trebamo jesti, a koju izbjegavati ako želimo poboljšati zdravlje probavnog sistema.
Prva stvar na Hutchinsonovoj listi namirnica koje treba izbjegavati, su umjetni zaslađivači. Kako kaže, neki od njih mogu negativno utjecati na crijevnu mikrobiotu.
Slijedi pržena hrana koju je teško probaviti i koja može pridonijeti upalama u gastrointestinalnom traktu.
"Visoki udio masti također može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija", istaknula je.
Također, važno je izbjegavati prerađeno meso, poput hrenovki i kobasica.
"Prehrana bogata prerađenim mesom povezana je s povećanim rizikom od upale crijeva i stanja poput kolorektalnog raka. Spojevi koji nastaju tokom obrade mesa također mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva", napomenula je.
Kada je u pitanju hrana koju trebamo jesti, Hutchinson savjetuje supu od kostiju, šipak, crni grah, rikolu i kamenice.