Svi znamo da je previše pića loše za nas. Ali šta je sa samo nekoliko čaša sedmično?
Crveno vino ima antioksidanse, rekli su nam, pa je nekoliko čaša očito 'dobro za vas'. Druge studije sugerirale su da je manja vjerovatnost da će oni koji piju malo do umjereno imati srčani udar od onih koji u potpunosti izbjegavaju piti. Vino je čak uključeno (u umjerenim količinama) u mediteransku prehranu, jednu od najzdravijih kuhinja na planeti!
Ali nova studija temeljena na velikom skupu podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva sada sugerira da se krivulja pijenja u obliku slova J ili U temelji na lošoj nauci; čak i konzumiranje manje od trenutno preporučenog broja pića sedmično u Velikoj Britaniji povezano je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema.
"Takozvana krivulja u obliku slova J odnosa kardiovaskularnih bolesti i konzumacije alkohola koja sugerira zdravstvene koristi od niske do umjerene konzumacije alkohola najveći je mit otkad nam je rečeno da je pušenje dobro za nas", kaže kardiovaskularni fiziolog Rudolph Schutte sa Univerziteta Anglia Ruskin. (ARU).
Problem je, sugerira tim istraživača s ARU-a i University Collegea u Londonu, u tome što mnogi ljudi koji ne piju ne piju zbog trenutnog lošeg zdravlja, pa kada imaju srčani udar ili druge koronarne probleme, to nije povezano s tim da ne piju - a ne sugerira da je pijenje male ili umjerene količine alkohola zaštitno.
Istraživači su pogledali podatke iz UK Biobank koji pokrivaju nevjerovatnih 333.259 konzumenata alkohola i 21.710 ljudi koji nikada nisu pili alkohol. Analizirali su gotovo sedam godina podataka, primjećujući svaki put kada je netko od sudionika imao kardiovaskularni događaj, bolest srca ili cerebrovaskularnu bolest.
Tim je izričito isključio bivše osobe koje piju kako bi pokušali ograničiti podatke o ljudima koji su možda prestali piti zbog svog trenutnog zdravlja. Unatoč tome, oni koji nikada nisu pili bili su još uvijek stariji, imali su viši BMI, viši krvni pritisak i bili su manje fizički aktivni od skupine koja je pila.
"Korištenje onih koji nikad ne piju kao reference dosljedno je dovelo do inverznog zaštitnog odnosa sa svim mjerama ishoda i nadjačalo suptilnije asocijacije s različitim vrstama pića. Korištenje ove najvažnije analitičke strategije omogućuje autorima da izvijeste o ukupnoj kardiovaskularnoj zaštiti od alkohola", piše tim u svojoj studiji.
"U našoj skupini ljudi koji nikad nisu pili nisu bili stariji, manje fizički aktivni, imali su viši indeks tjelesne mase i socioekonomski su manje imućni. Čak i nakon prilagodbe na ove kardiovaskularne faktore rizika, oni koji nikad nisu pili nisu imali 31, 51 i 46 posto veći rizik od ukupnog događaj kardiovaskularne, ishemijske bolesti srca ili cerebrovaskularne bolesti."
Dakle, kako bi uklonili ove zbunjujuće faktore, tim je zatim usporedio one koji umjereno piju s onima koji su pili više i otkrili da vino minimalno štiti od ishemijske bolesti srca, ali nije povezano s drugim kardiovaskularnim problemima.
Za druga alkoholna pića kao što su pivo i žestoka pića, čak i za ljude koji konzumiraju manje od 14 jedinica sedmično, što je trenutačni preporučeni broj sedmičnog pića u britanskim zdravstvenim smjernicama ishod izgleda puno gore.
"Među onima koji piju pivo, jabukovače i žestoka pića, čak i oni koji su konzumirali manje od 14 jedinica sedmično imali su povećan rizik da završe u bolnici zbog kardiovaskularnog događaja koji uključuje srce ili krvne žile", kaže Schutte.
"Iako čujemo mnogo o tome da oni koji piju vino imaju manji rizik od koronarne bolesti, naši podaci pokazuju da njihov rizik od drugih kardiovaskularnih događaja nije smanjen."
Uz druge studije koje su otkrile da je alkohol jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti u cijelom svijetu, sada je možda pravo vrijeme da obnovimo te novogodišnje odluke i smanjimo pijenje.
U SAD-u, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju da odrasli mogu odlučiti da ne konzumiraju alkohol ili da se pridržavaju dva standardna pića dnevno za muškarce ili jednog pića za žene ako je to dan kada se odlučite za piće.
"Pristranosti ugrađene u epidemiološke dokaze maskiraju ili podcjenjuju opasnosti povezane s konzumacijom alkohola. Kada se te pristranosti uzmu u obzir, otkrivaju se štetni učinci čak i niske razine konzumacije alkohola", kaže Schutte.
"Izbjegavanje ovih pristranosti u budućim istraživanjima ublažilo bi trenutnu zbrku i, nadamo se, dovelo do jačanja smjernica, budući da bi se sadašnje smjernice za alkohol smanjile", zaključio je on.