Irski hljeb sa sodom tradicionalni je hljeb s toga zelenog otoka koji se i danas nudi u svakom restoranu i u svakoj trgovini. Irski hljeb sa sodom vrlo ćete jednostavno umijesiti, a oduševit će vas njegov puni okus, divna hrskava kora i to što je gotov za svega 45 minuta.
Njegova je tajna u tome što se ne radi s kvascem pa se ne mora ni dugo dizati. Naravno, iako je ovo tradicionalni hljeb u Irskoj stoljećima, postao je tradicionalni hljeb sa sodom tek nakon što je soda bikarbona izmišljena, nakon četrdesetih godina 19. stoljeća. Prije se radio s bisernim pepelom ili kalijevim karbonatom.
Osnovni sastojci irskog hljeb sa sodom su, uz spomenutu sodu bikarbonu, brašno, so i mlaćenica. Najčešće se radi od kombinacije pšeničnog i integralnog brašna, pa možete isprobavati kako ispada s, na primjer, raženim, pirovim ili pšeničnim integralnim brašnom. Mlaćenica je bitna zbog hemije, naime, kiselina u njoj aktivirat će sodu bikarbonu.
U irski kruh sa sodom mogu se dodati i drugi sastojci, poput maslaca, jaja, grožđica ili orašastih plodova, ali ovaj put donosimo baš tradicionalni recept za ovaj ukusni hljeb. Savjet – jedite ga s kvalitetnim domaćim puterom. Uostalom, Irska je poznata po fantastičnom puteru, pa nije neobično što je domaći hljeb stvoren baš za njega.
Sastojci za irski hljeb sa sodom:
- 250 g integralnog brašna
- 250 g glatkog pšeničnog brašna plus za posipanje
- 1/2 čajne kašičice soli
- 1 čajna kašičica sode bikarbone
- 400 ml mlaćenice
Priprema irskog hljeba sa sodom:
- Zagrijte rernu na 190 stepeni. Obložite kalup za pečenje papirom za pečenje i nježno ga pobrašnite.
- Stavite brašno, so i sodu bikarbonu u veliku zdjelu i pomiješajte. Napravite udubinu u sredini i ulijte mlaćenicu. Umijesite mikserom – nastavkom za tijesto, ili ručno kuhačom tako da dobijete mekano lijesto.
- Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i kratko mijesite. Oblikujte ga u kuglu tako da krajeve tijesta uvijek podmećete ispod. Stavite na lagano pobrašnjen lim za pečenje.
- Urežite x na vrhu tijesta da para može izaći - nožem presijecite tijesto do polovice njegove visine. Pecite oko 30 minuta ili dok hljeb ne počne zvučati šuplje kada ga kvrcnete po kori. Izvađeni hljeb malo ohladite.
- Poslužite toplo ili hladno uz domaći maslac.