puteru daje smisao

Njegovo hrskavo savršenstvo: Odličan recept za hljeb

Irski hljeb sa sodom vrlo ćete jednostavno umijesiti, a oduševit će vas njegov puni okus i divna hrskava kora

Irski hljeb sa sodom tradicionalni je hljeb s toga zelenog otoka koji se i danas nudi u svakom restoranu i u svakoj trgovini. Irski hljeb sa sodom vrlo ćete jednostavno umijesiti, a oduševit će vas njegov puni okus, divna hrskava kora i to što je gotov za svega 45 minuta.

Njegova je tajna u tome što se ne radi s kvascem pa se ne mora ni dugo dizati. Naravno, iako je ovo tradicionalni hljeb u Irskoj stoljećima, postao je tradicionalni hljeb sa sodom tek nakon što je soda bikarbona izmišljena, nakon četrdesetih godina 19. stoljeća. Prije se radio s bisernim pepelom ili kalijevim karbonatom.

Osnovni sastojci irskog hljeb sa sodom su, uz spomenutu sodu bikarbonu, brašno, so i mlaćenica. Najčešće se radi od kombinacije pšeničnog i integralnog brašna, pa možete isprobavati kako ispada s, na primjer, raženim, pirovim ili pšeničnim integralnim brašnom. Mlaćenica je bitna zbog hemije, naime, kiselina u njoj aktivirat će sodu bikarbonu.

U irski kruh sa sodom mogu se dodati i drugi sastojci, poput maslaca, jaja, grožđica ili orašastih plodova, ali ovaj put donosimo baš tradicionalni recept za ovaj ukusni hljeb. Savjet – jedite ga s kvalitetnim domaćim puterom. Uostalom, Irska je poznata po fantastičnom puteru, pa nije neobično što je domaći hljeb stvoren baš za njega.

Sastojci za irski hljeb sa sodom:

  • 250 g integralnog brašna
  • 250 g glatkog pšeničnog brašna plus za posipanje
  • 1/2 čajne kašičice soli
  • 1 čajna kašičica sode bikarbone
  • 400 ml mlaćenice

Priprema irskog hljeba sa sodom:

  1. Zagrijte rernu na 190 stepeni. Obložite kalup za pečenje papirom za pečenje i nježno ga pobrašnite.
  2. Stavite brašno, so i sodu bikarbonu u veliku zdjelu i pomiješajte. Napravite udubinu u sredini i ulijte mlaćenicu. Umijesite mikserom – nastavkom za tijesto, ili ručno kuhačom tako da dobijete mekano lijesto.
  3. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i kratko mijesite. Oblikujte ga u kuglu tako da krajeve tijesta uvijek podmećete ispod. Stavite na lagano pobrašnjen lim za pečenje.
  4. Urežite x na vrhu tijesta da para može izaći - nožem presijecite tijesto do polovice njegove visine. Pecite oko 30 minuta ili dok hljeb ne počne zvučati šuplje kada ga kvrcnete po kori. Izvađeni hljeb malo ohladite.
  5. Poslužite toplo ili hladno uz domaći maslac.

Clicky