Kada koristite riblje konzerve za jelo, najčešće koristite samo ribu – redovno bacate ulje i konzervu, ali imamo sjajne razloge zašto biste to trebali prestati raditi.
Ulje u kojem se čuvala riba u konzervi, bez obzira je li u pitanju maslinovo, suncokretovo ili biljno, puno je ukusa. Često se u konzervu, uz ribu i ulja, dodaju komadići limuna, čili paprike, sušenog paradajza i slično, što također pridonosi ukusu. Ali sama riba pojačava ukus tog ulja, posebno ako su u pitanju inćuni.
Poboljšava ukus vaših jela
Zato sljedeći put kada budete koristili riblje konzerve – sardine, tunjevinu, plodove mora ili skuše – koristite ulje u kojem je odležala riba. Ovo ulje se može koristiti za sva jela kod kojih blagi riblji ukus neće 'odvratiti' - od sotiranog povrća do preljeva za salatu. Riblje ulje u konzervi samo će podići ova jela na novi, višu nivo.
Također, odlična je ideja da se riblji fileti ispeku na ulju iz riblje konzerve, ili da napravite preljev za salatu. Ovim uljem možete namazati krišku hljeba, tostirati, a uz dodatak paradajza, drugog povrća i/ili sira, dobit ćete ukusne bruskete.
Upotreba ribljih konzervi postala je trend posljednjih godina, a očekuje se da će se, s obzirom na visoku cijenu i inflaciju, ove godine još više rasplamsati.
Poznati kuhari kuhaju s ribljim konzervama
Od ribljih konzervi mogu se pripremiti razna maštovita jela, a koriste ih mnogi poznati kuhari.
Ulje iz konzerve tunjevine možete koristiti za prženje ribe u tavi, a možete ga dodati u razne umake i namaze poput humusa.
Riblje ulje iz konzerve može se koristiti i za pripremu jela iz woka, a u kombinaciji s paprikom ili sušenom rajčicom može biti odličan namaz ili umak za sendvič iz snova, piše Espreso.