Želite li putovati na mjesta u Evropi gdje je zrak čist, ima dovoljno zelenila, a ekološki standard je visok, kao putokaz vam može poslužiti nagrada za najzeleniji grad. To je priznanje Evropska unija po prvi put dodijelila prije više od 20 godina Stocholmu, a jedan od gradova koji se našao na vrhu zelene liste je i Nijmegen, luka na rijeci Waal, u istočnoj Nizozemskoj, na deset kilometara od njemačke granice.
Nijmegen je industrijski grad
Nijmegen je u početku bio industrijski grad, ali je svoje sivilo zamijenio zelenilom, a svake godine grad napravi nešto novo kako bi opravdao zelenu reputaciju.
Dio energije koju grad troši dobiva se zahvaljujući vjetru, a velik dio građana je svoje automobile zamijenio biciklima, barem kada putuju na posao. Na raspolaganju im je čak 60 kilometara vrhunskih biciklističkih staza i cesta. Umjesto metalnih ili kamenih ograda sade se žive ograde poput živice ili drveća. Stanovnici marljivo recikliraju, a godinu za godinom smanjuju količinu otpada.
Sudeći prema statistici, svaki stanovnik Nijmegena raspolaže s 92 četvorna metra zelene površine. Historijsko središte grada je rezervirano za pješake. Autobusi voze na ekološko gorivo. Osim toga, razvijaju se i programi koji potiču dijeljenje automobila. Nijmegen čini i neke od najhrabrijih koraka u Evropu kada je riječ o ekologiji.
Srdačni ljudi i zelenilo
Prije nekoliko godina zatvorili su elektranu na ugljen. I pretvorili je u solarni park u kojem se nalazi 9000 solarnih ploča i dvije vjetroturbine koje napajaju gotovo 400 domova u gradu.
Ipak, malo je ljudi izvan Nizozemske uopće čulo za čist, napredan i dinamičan Nijmegen, a ispod radara je i turistima, bez obzira na lijepu rijeku Waal koja razdvaja grad na dva dijela, srdačne ljude i zelenilo.
Odlučite li ga posjetiti, svakako isprobajte i neki od restorana u kojima ćete naći veganske specijalitete. Posebno je hvaljen De Nieuwe Winkel, vegetarijanski fine-dining restoran s dvije klasične Michelinove zvjezdice (i jednom zelenom). Gdje chef Emile van der Staak sa svojim timom stvara gastronomsku čaroliju bez mesa.