Ovo je najbrži recept za nevjerovatno ukusne, sočne i mekane puter kiflice. Možete ih praviti i u slanoj i u slatkoj varijanti, a njihova najveća prednost pored neodoljivog ukusa, jeste i brzina pripreme.
Za onaj poznati okus puter kiflica ne morate do pekare, jer u svega nekoliko koraka još bolje možete napraviti u svom domu.
Savršene su za druženja s porodicom i prijateljima, a priprema je zaista brza i jednostavna.
Potrebni sastojci:
- 750 grama brašna
- 150 grama putera
- 1/2 litra mlijeka
- 50 grama svježeg kvasca
- 1 jaje
- malo šećera
- 125 g šećera u prahu (ako želite slanu varijantu, izbacite ovaj korak)
- 30–40 g otopljenog putera za premaz
Priprema: Prokuhajte mlijeko pomiješano sa šećerom u prahu i puterom. Potom u smjesu dodajte svježi kvasac. Dodajte i so i brašno, pa umijesite glatko tijesto.
Od dobijenog tijesta oblikujte kiflice i filujte po želji, pa ih premažite otopljenim maslacom i poredajte na podmazan pleh. Prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi.
Prije pečenja svaku kiflicu premažite smjesom od umućenog jajeta i malo soli. Pecite ih 8 minuta na 250 Celzijevih stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.