Meso je temelj mnogih prehrambenih navika i kuhinja te predstavlja izvor vitalnih hranjivih tvari i proteina. No, s druge strane ove priče, postoji i niz negativnih učinaka. Određene vrste mesa, posebno prerađeno i crveno meso, mogu imati nepovoljan utjecaj na srce i doprinijeti višku kilograma.
No, svježa istraživanja ukazuju na potencijalne blagodati mesa visokog sadržaja masnoće, naravno, kada se radi o zdravijim opcijama. Nutricionistica Mary Sabat otkriva da masna riba poput lososa, sardina i skuše može pozitivno djelovati na vaš kardiovaskularni sistem te doprinijeti očuvanju vitke linije. Ova vrsta ribe, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, igra ključnu ulogu u smanjenju upala, unapređenju funkcije krvnih žila i snižavanju nivoa triglicerida.
"Ove ribe obiluju omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Omega-3 masne kiseline su poznate po svojim protuupalnim svojstvima te mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti. To je povezano s regulacijom krvnog pritiska, sniženjem nivoa triglicerida i poboljšanjem funkcije endotela", ističe Sabat.
Omega-3 masne kiseline predstavljaju ključne elemente u očuvanju cjelokupnog zdravlja srca i ožiljaka, potičući zdrav protok krvi i štiteći od mogućih komplikacija. Stoga, uključivanje masne ribe u prehranu može biti korak prema jačanju vašeg kardiovaskularnog sistema i održavanju optimalne tjelesne kondicije.