Ako ste u dilemi šta praviti slatko za iftar, donosimo prijedlog. Turski lokumi su ukusni i jednostavni za pripremu.
Sastojci
250 g margarina
1 čaša mlijeka
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
Brašno po potrebi
1 čaša oraha
1 čaša šećera
Agda
3 čaše šećera
2 čaše vode
Čaše su od 150 ml
Priprema
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka.
Smjesu podijeliti na četiri jednaka dijela.
Jedan dio odvojiti i u njega dodati šećer i orahe.
Ostala tri dijela podijeliti na devet manjih jufkica.
Jufkice razviti, na početak staviti fil i lagano zarolati.
Peći na 170°C 45 minuta.
Voda, šećer trebaju da prokuhaju i da se ohladi.
Zaliti hladne lokume, hladnom agdom.
Kada upiju agdu, izrezati i uvaljati u kokos.