Životni stil

Neka kuća zamiriše na buhtle. Ove su najmekanije koje ste probali

buhtle

U slučaju da ovog vikenda ostajete kod kuće, vjerujemo kako ste već razmišljali o tome šta biste mogli ubaciti u lonac ili rernu. Nakon sočnog pečenja i domaće supe, koji su nezaobilazni vikendom, razmislite i o toplim, mekim pecivima punjenim voćnim ili čokoladnim nadjevima. Omiljene buhtle svi vole.

Priprema buhtli uopće nije komplicirana, treba vam samo dobra ruka ili samostojeći mikser koji će zamijesiti lijepu, glatku kuglu tijesta, a potom i malo strpljenja pri oblikovanju. Srećom, na tom, gotovo posljednjem koraku, zaposliti možete i najmlađe kojima bi oblikovanje kuglica od tijesta moglo biti posebno zabavno.

Sastojci za tijesto

400 g glatkog brašna

1 prstohvat soli

2 kašičice šećera

narandžina korica

1jaje

80 gotopljenog maslaca

150 ml toplog mlijeka

15 g svježeg kvasca

Nadjev za buhtle

pekmez ili čokoladni namaz

malo otopljenog maslaca za premaz

Priprema

U mlijeku otopite kvasac te s tom smjesom i ostalim sastojcima zamijesite tijesto i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Tijesto razvaljajte, režite na kocke, punite po želji i oblikujte kuglice. Pokrijte i ostavite buhtle da odstoji 30 do 40 minuta.

Premažite buhtle otopljenim maslacem i pecite na 180 stepeni 25 do 30 minuta. Zatim ih napunite pekmezom ili čokoladnim namazom, pospite šećerom i uživajte u ukusnom i mirisnom pecivu.

Clicky