Sastojci (za četiri osobe):
- 400-500 g mljevenog pilećeg bijelog mesa
- 2 veća krompira
- 2 glavice luka
- 2-3 čehna bijelog luka
- 3 kašike krušnih mrvica
- 1 kašika kukuruznog ili bijelog brašna
- malo mlijeka
- 1-2 jaja
- po želji ribanog tvrdog sira
- sol
- biber
- brvena paprika
Priprema:
- U posoljenoj vodi skuhajte krompir narezan na kockice.
- Od krompira napravite pire. Pustite ga da se ohladi (bilo bi idealno kada biste pire napravili večer prije ili barem sat vremena prije pripreme polpeta).
- Usitnite u električnoj sjeckalici luk i bijeli luk i umiješajte ih u pire.
- Dodajte so, biber, crvenu papriku, krušne mrvice, brašno, jaje, mljeveno pileće bijelo meso i ribani sir. Dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo.
- Od smjese oblikujte polpete.
- Zagrijte ulje na tavi i polpete kratko popržite sa svake strane.
Polpete možete raditi i bez mljevenog mesa s istim sastojcima. U tom slučaju vam predlažemo da ih prije prženja uvaljate u brašno, jaja i krušne mrvice. Polpete poslužite sa salatom po želji i umakom od punomasnog jogurta, bijelog luka, senfa, soka limuna i vlasca.