BHDoktor

Ne možete joj odoljeti? Evo šta se događa s tijelom ako je brza hrana na meniju jednom sedmično

brza hrana

Kada je riječ o našoj prehrani, većina se ljekara slaže s time kako bismo trebali jesti cjelovitu prehranu koja sadrži složene ugljikohidrate, zdrave masti, nemasne bjelančevine, vlakna te vitamine i minerale. To podrazumijeva mnogo svježeg voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i nemasnog mesa, ribe te mliječnih proizvoda, donosi portal Best Life. Znači i to da brza hrana, koju svi volimo, mora biti dozirana.

Međutim, što ako se s vremena na vrijeme počastimo brzom hranom? Iako svaku hranu smijemo jesti povremeno, do problema dolazi ako se s njezinom konzumacijom pretjera. Kako objašnjavaju dijetetičari, nekoliko će se stvari dogoditi ako jednom sedmično pojedemo brzu hranu. To podrazumijeva sljedeće:

probavne probleme

povišeni šećer u krvi

veći rizik od bolesti srca i moždanog udara

veći rizik od bolesti jetre

oslabljeni imunitet.

Iako sočni hamburger ili pizza zvuče jako privlačno, trebali biste razmisliti o dugoročnim posljedicama koje nisu tako primamljive. Nažalost, prehrana bogata brzom hranom je povezana s brojnim hroničnim bolestima, uključujući srčane bolesti.

"Nezdrave masnoće, šećeri, rafinirani ugljikohidrati i so potiču debljanje, visoki krvni pritisak, visoki nivo šećera i holesterol, što pridonosi kardiovaskularnim bolestima", navodi Danahy.

Brojna jela s malo kalorija i malo masti imaju puno soli kako bi imale bolji okus. No, so nije ništa manje opasna od zasićenih masnoća. Američka udruga za srce naglašava da veliki unos soli povećava krvni pritisak, posebno kod ljudi koju su pretili ili imaju prekomjernu težinu.

Jedenje brze hrane povezano s je povećanjem smrtnosti od koronarnih bolesti, ali i s povećanjem rizika od dijabetesa tipa 2, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Circulation. Navedeno istraživanje pratilo je više 52 hiljada ljudi u Singapuru od kojih je nekolicina jela brzu hranu dva ili više puta sedmično.

Nadalje, mnoge karakteristike brze hrana, kao što su brzo probavljivi rafinirani ugljikohidrati, crveno i prerađeno meso te slatki napitci, doprinose razvoju dijabetesa.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Public Health Nutrition, čak i mentalno zdravlje može patiti ako često jedete brzu hranu.

Clicky