Nakon što ste, uz ostale hobije, u vrijeme karantina naučili peći i hljeb, vjerovatno ste negdje na društvenim vidjeli i recept za hljeb od kiselog tijesta. Čini se da je ovaj hljeb i kvalitetan, koliko je popularan.
Prema onome što stoji na portalu Healthline, pripravak ovog tijesta je jedan od najstarijih načina pripreme hljeba. Posebno je to što se umjesto kvasca, koji se koristi za podizanje tijesta, u ovom receptu koriste prirodni sastojci. Te, ustvari, bakterije rade slično kao bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani, poput jogurta.
Kako se u ovom kiselom tijestu nalazi velik broj zdravih bakterija i jako malo glutena, ljudima služi kao alternativa za ostale vrste hljeba te se smatra kvalitetnijom varijantom bijelog hljeba. Naime, proces fermentacije smanjuje udio glutena pa je odlična namirnica za one koji ga loše podnose. Ukratko, bakterije iz startera pomažu očuvanju i jačanju ostalih nutrijenata u hljeba, pa ga i on sadrži puno više od ostalih vrsta hljeba.
Iako postoje i druge vrste kruga za koje se smatra da su zdravija verzija, hljeb od kiselog tijesta ima posebne sastojke koji razne minerale čine više bioraspoloživima. Fitinska kiselina smanjuje apsorpciju minerala poput magnezija i cinka, pa kada jedete „običan“ hljeb malo će njih završiti u vašem organizmu.
Poseban proces fermentacije u ovoj vrsti hljeba omogućava dakle odstranjivanje fitinske kiseline i tako će organizam puno lakše doći do potrebnih nutrijenata.
Uz sve spomenuto, kruh od kiselog tijesta sadrži više bioraspoloživih sastojaka i više vlakana. Kako ovaj kruh prolazi kroz prirodni proces fermentacije pa će očuvati i prirodni okus, bez potrebe da mu se nešto dodaje.
Ovaj je hljeb idealna odabir za zdravlje probave, a njegov savršen okus je samo dobrodošao dodatak.