Mnogi bacaju zeleni dio mladog luka. Međutim, ovo povrće možete iskoristiti u cijelosti.
Ubacite ga u supe i variva
Koristite ga kao luk i prasu i dinstajte ili čak dodajte na kraju, tanko nasjeckan. Predlažemo da zeleni dio mladog luka ubacite u minestrone ili ribollitu, a uvijek možete ubaciti malo i dok se kuha bistra goveđa/pileća supa.
Stir fry
Kineska kuhinja uveliko koristi mladi luk, a savršeno se uklapa u stir fry, bilo s povrćem, mesom, rezancima ili rižom. Napravite brzi ručak u koji možete ukomponirati i ostatke pečenog mesa od jučerašnjeg ručka i koji će spasiti od otpada one tamnozelene krajeve mladog luka koje većina izbjegava jesti sirove.
Salata
U baš svaku salatu dobrodošao je mladi luk, kako bijeli tako i zeleni dio. Idući put kad sjeckate povrće za salatu, ne zaboravite dodati i ovaj dragocjeni sastojak.
Pite (lijevane i vučene)
Zajedno s tikvicama, špinatom, blitvom i tikvicama, u slane pite umiješajte sjeckane zelene dijelove mladog luka. Dat će malo ljutine i puno okusa.
Jaja na oko s mladim lukom za doručak
U jaja dodajte isjeckani mladi luk i dobit ćete ukusan omlet.