Prije nekoliko mjeseci naučnici su nabasali na nevjerovatno otkriće na dnu okeana. Naime, pronašli su goleme rezerve šećera za koje do sada uopće nisu znali. Otkrili su kako morska trava na dnu oceana može sadržavati ili pohraniti goleme količine slatkih tvari ispod svojih listova.
Šećer je prisutan u formi saharoze koja je glavni sastojak šećera koji se koristi u kuhinji, a morska trava ga ispušta na dno okeana, odnosno u područje koje se naziva rizosfera. To pak znači da je koncentracija šećera na morskom dnu čak 80 puta veća od uobičajene.
Naučnici vjeruju da bi ispod morske trave diljem svijeta moglo biti do 1.3 miliona tona saharoze.
O čemu se radi?
"Morska trava proizvodi šećer tokom fotosinteze. U prosječnim svjetlosnim uvjetima ove biljke koriste većinu šećera koji proizvode za vlastiti metabolizam i rast. Ali, u uvjetima velike količine svjetlosti, primjerice u podne ili tokom ljeta, biljke proizvode više šećera nego što mogu iskoristiti ili uskladištiti. Tako da oslobađaju višak saharoze u rizosferu", rekla je Nicole Dubilier, morski mikrobiolog s Instituta Max Planck u Njemačkoj.
Naučnike iznenađuje činjenica da ovaj višak šećera ne konzumiraju mikroorganizimi u okruženju pa izgleda da morska trava ispušta fenolne spojeve, koja zapravo imaju antimikrobna svojstva. Istraživači su testirali svoju hipotezu u stvarnom polju morske trave kako bi potvrdili da li se to zaista događa, a koristili su tehniku masene spektrometrije.
"U našim eksperimentima smo dodali fenole izolirane iz morske trave mikroorganizmima u rizosferi. I zaista, konzumirano je mnogo manje saharoze u odnosu na period kada fenoli nisu bili prisutni", kazala je Maggie Sogin, morski mikrobiolog.
Važno je reći kako su morske trave vrlo važne za "plavi ugljik", ugljik "zarobljen" u svjetskim okeanima i obalnim ekosistemima. Morska trava može preuzeti dvostruko više ugljika od šume iste veličine na kopnu i to 35 puta brže.