Da li vam se dešava da poželite da pojedete čokoladu nakon stresnog dana na poslu? Ili da navalite na kesicu čipsa? Niste jedini! Stresni događaji aktiviraju reakcije u tijelu koje povezuju metabolizam i doživljaj nagrade i utjehe.
Hronični stres u ljudima budi apetit koji dovodi do emocionalnog prejedanja. Ima tu i psiholoških, ali i fizioloških razloga. Nivo kortizola, hormona stresa, pojačan duži period vremena, dovodi do povećanog apetita, kao i povećanja tjelesne težine i skladištenja masti u naslagama.
Istraživači Medicinskog fakulteta “John Hopkins” potvrđuju da je najveći rizik od prejedanja kasno popodne i uveče. Zato je važno da svi koji su skloni ovoj navici imaju unaprijed isplaniran i pripremljen lagan obrok, sačinjen od zdravih namirnica. U suprotnom, navalićete na brzu hranu.
Ako ste ljubitelj slatkog, možete da kombinujete jabuku sa orašastim plodovima, što će vas zasititi i obezbediti neophodne nutrijente, a ako više volite slano, potrudite se da uvijek imate humus i krekere, kao i tvrdo kuhana jaja.
Tokom jela ostavite po strani sve drugo. Nemojte da se zabavljate gledanjem televizije ni čitanjem vijesti na telefonu. Posvetite se isključivo hrani i jedite polako.
Kontrolišite svoje porcije. Odvojite samo dnevnu porciju, a ostalo vratite u frižider. Ako ste još gladni kad završite obrok, sačekajte barem pola sata i na taj način dopustite mozgu da primi informaciju o sitosti.