Vieux Lyon, dobro je očuvano historijsko naselje Lyona smještena u centru grada, na zapadnoj obali Saone. Vieux Lyon datira iz 4. stoljeća, a prepoznatljiv izgled duguje krovovima s crijepom od terakote, visokim pročeljima srednjovjekovnih i renesansnih građevina. Te skrivenim unutrašnjim dvorištima i natkrivenim prolazima između kuća.
Nezanimljive fasade
Tajnovita četvrt izvana sasvim nezanimljivih fasada krije šarenilo, kafiće, dizajnerske butike i štandove s umjetninama, nakitom i tkaninama. Srednjovjekovne strme i uske ulice vode do restorana s Michelinovom zvjezdicom. Na vrlo malenome prostoru prožimaju se sadašnjost i prošlost, turistička vreva i privatnost stražnjih dvorišta.
Vieux Lyon podijeljen je na tri dijela: St Paul na sjeveru, centralni St Jean i St Georges na jugu. Vrlo razvijen u srednjem vijeku. Bio je političko i trgovačko središte i dom plemića, bankara i bogatih trgovaca. Do danas je očuvano više od 300 autentičnih vila. Gradu nije nedostajalo ništa - osim prostora.
To je dovelo do gradnje uskih natkrivenih prolaza između kuća i kroz kuće: traboules. Građeni su okomito na Saonu i omogućili su stanovništvu kretanje tamo gdje je nedostajalo prostora za izgradnju konvencionalne mreže ulica. Mnogi traboules potječu još iz srednjeg vijeka. Danas su dijelom otvoreni za javnost i nude jedinstven pogled u prošlost. Kako prolaze kroz privatne kuće, posebni gradski napisi molit će prolaznike za tišinu i poštovanje privtnosti stanara.
Naselje ima nekoliko muzeja
Vieux Lyon obiluje povijesnim spomenicima i kulturnim sadržajima.
Srednjovjekovna katedrala sv. Ivana Krstitelja iz 12. stoljeća remek-djelo je romaničke arhitekture. I jedna je od najljepših katedrala u Francuskoj. U njoj se nalazi i raskošnom astronomski sat iz 14. stoljeća.
U ovoj četvrti nekoliko je muzeja, a možda je najzanimljiviji onaj koji spaja sasvim različito: Muzej filma i minijature.
Lyon je i grad dobre hrane pa mnogi restorani u Vieux Lyonu nude tradicionalna jela kao što su quenelles, okruglice od mesa poslužene s umakom. Salatu Lyonnais od zelenih mahuna, slanine i jaja, coq au vin, koji ne treba posebno predstavljati, kao i poznate lionske kobasice.