Svi ste već uveliko upoznati sa američkim i francuskim tipom palačinki. Zato je došao trenutak da isprobate novu poslasticu, konkretnije – japanske palačinke. One se zbog svoje izuzetno mekane i vazdušaste teksture nazivaju još i sufle-palačinke.
Recept za japanske palačinke
Ono što ove palačinke razlikuje od drugih jeste način pečenja, jer je važno da su u sredini meke, a da gornji i donji deo budu blago hrskavi. Služite ih za doručak, branč, ili kao poslasticu uz popodnevnu kafu.
Vrijeme za pripremu: 40 minuta
Količina: 8 palačinki
Važna napomena: Kako biste adekvatno ispekli ove palačinke, bit će vam potreban okrugli metalni kalup ili prstenaste modle za kolače. Dimenzije: prečnik 5 ili 7 cm, visina 5 cm.
Sastojci
- 1 ½ šolja višenamjenskog brašna
- 3 kašičice šećera u prahu
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 1 ¼ šolje mlijeka
- 4 kašičice putera
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 1 žumance
- 3 bjelanca
- neutralno ulje
Dodaci
- puter
- javorov sirup
- šećer u prahu
- sladoled
- džem
- voće (jagode, maline, borovnice, kivi, ananas, mandarine…)
Priprema
U jednoj velikoj činiji promiješajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i so. U drugoj velikoj činiji promiješajte mlijeko, otopljeni puter, ekstrakt vanile i žumance, dok se sve lijepo ne sjedini. U treću činiju stavite bjelanca, i uz pomoć ručnog miksera mutite ih oko dva minuta, dok ne narastu u volumenu i postanu čvrsta. Uspite sadržaj činije sa mlijekom u činju sa brašnom. Dobro promiješajte, ali ne brinite ukoliko ostane neka manja grudvica. Pažljivo dodajte jednu trećinu umućenih bjelanaca, i nježno promiješajte. Zatim dodajte ostatak bjelanaca, pa opet lagano promiješajte, tek da se sve blago sjedini.
Malo premažite uljem okrugli metalni kalup ili prstenaste modle za kolače. Zagrijte ringlu na srednje jaku temperaturu. Nauljite odgovarajući tiganj, stavite ga na ringlu, pa u sredinu pozicionirajte metalni kalup. Testom napunite metalni kalup do pola. Poklopite tiganj, i pustite da se palačinka peče oko 5 minuta, sve dok ne naraste do vrha kalupa. Uz pomoć špatule polako odignite palačinku da vidite da li je dno ispečeno. Ako jeste, pažljivo je zajedno sa metalnim kalupom okrenite na drugu stranu. Opet poklopite tiganj, i pecite još 5 minuta. Provjerite da li se i drugi dio palačinke zapekao i porumenio, a onda je odložite na tanjir.
Servirajte odmah sa dodacima po izboru, kako palačinke ne bi splasnule od stajanja.