I dok većina tradicionalnih recepata za džemove baš kao i kupovni džemovi sadrže gomilu dodanih šećera, ovom se džemu šećer uopće ne dodaje, a chia sjemenke su mu zamjena. Ako vam džem ipak nije dovoljno sladak, možete na cijelu količinu iz recepta dodati jednu kašiku meda.
Prednost ovog domaćeg džema je i u tome što za njega možete koristiti svježe ili zamrznuto voće, a ne morate koristiti posebne metode konzerviranja jer su pripremljene količine dovoljno male da ćete ih brzo potrošiti.
I na kraju, za izradu vam treba svega desetak minuta, a recept vrijedi za džem od gotovo svakog voća: bobičasto voće (jagode, kupine, borovnice, maline), trešnje, breskve, marelice, šljive, ananas, kivi.., piše Gimme Some Oven. Uz to, okus svježeg voća teško je usporediti sa kupovnim džemovima, a osim na hljeb možete ga dodati u jogurt ili u zobenu kašu za doručak.
Sastojci:
2 šoljice voća po želji
2 kašike chia sjemenki
Postupak:
U tavi na srednjoj vatri pirjajte dvije šoljice voća dok se ono ne počne raspadati, a potom do željene gustoće zgnječite vilicom ili štapnim mikserom - ovisno o tome želite li komadiće ili glatku smjesu. Smjesu potom pospite chia sjemenkama i dobro promiješajte. Uklonite sa štednjaka, a džem će se početi zgušnjavati kako se bude hladio. Za otprilike pet minuta spreman je za konzumaciju. Odmah poslužite ili premjestite u zatvorenu posudu i stavite u frižider do sedmicu dana ili zamrznite do tri mjeseca.
Neobavezni dodaci:
1/2 kašičice ekstrakta vanilije limunova korica (da vam džem bude malo pikantniji) prstohvat začina (na primjer cimet, đumbir ili muškatni oraščić)