Umjesto kupovnog, napravite domaći puter od kikirikija. Pripremite 250 grama oguljenog kikirikija, a to odgovara otprilike 350 g kikirikija u ljusci. Tostirajte ga u rerni na 170°C ili u tavi na pet do deset minuta, dok ne osjetite miris pečenog kikirikija.
Ostavite da se ohlade pa ih prebacite u blender. Prvo miksajte dok ne postane prah. Zatim nastavite dok se ne počne stvarati kremasta smjesa. Dodajte u smjesu dvije kašičice maslinova ulja i po potrebi kašičicu vode.
Ponovno miješajte, a na kraju začinite prstohvatom soli i kašičicom meda. Probajte smjesu pa dodajte još soli ili meda, kako vam se sviđa. Miješajte dok ne dobijete lijepu kremu.
Možete ga spremiti u teglu i držati u frižideru do sedam dana. Od ove količine dobit ćete 250 grama maslaca od kikirikija.
Kikiriki je sjajan za zdravlje srca
Bogat je izvor proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, vlakana i masnih kiselina, a osim što nam daje energiju, smanjuje i rizike od hroničnih bolesti. Times of India piše kako konzumacija kikirikija pomaže u regulaciji razine holesterola. Istraživanja su pokazala da kikiriki pomaže i kod snižavanja razine krvnog pritiska. Sadrži i antioksidanse koji štite arterije od nakupljanja masti, holesterola i ostalih štetnih tvari koje napadaju naš sistem.
Smanjuje rizik od dijabetesa i smanjuje upale
Kikiriki je iznimno zdravi međuobrok za dijabetičare jer je jako hranjiv te ne sadrži nezdrave masti. Održava razinu šećera pod kontrolom te sadrži magnezij i pomaže regulirati inzulinske reakcije u tijelu. Odličan je izvor zdravih masnoća koje potječu od oleinske kiseline, sastava kojeg nalazimo i u maslinovom ulju, pomaže i u borbi protiv upala i slobodnih radikala u ćelijama.
Pomaže i kod mršavljenja!
Istraživanja su pokazala da kikiriki može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Sadrži značajnu količinu proteina, vitamina E i odličan je izvor resveratrola koja smanjuje rizik od raka. Također, zbog visokog udjela proteina i vlakana koji pomažu reguliranje težine, iznimno je zdrav za mršavljenje. Proteini podižu energiju, a vlakna povećavaju razinu sitosti u tijelu.