Kada su se pojavili u pekarama slanci su bili apsolutni hit i ne postoji osoba koja ih nije probala. Sada napravite domaće slance boljeg ukusa nego što su kupovni. Svima se uvek sviđao taj slani preljev koji se sipao preko štapića. Baka je u čuveni recept dodala još 2 začina, sezam i kim, i time značajno poboljšala ukus čuvenog peciva. Obavezno probajte.
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 2 kašike ulja
- 15 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 320-350 g brašna
- 1 žumanjce
- sezam
- kim
- krupna so
Za preljev:
2 kašike brašna
1/2 kašike soli
Priprema:
Kvasac izmrvite u toplom mlijeku i sipajte šećer. Ostavite da se aktivira, pa sipajte u posudu gde ste pomješali brašno, so i ulje. Zamjesite tijesto. Pokrijte i ostavite da nadođe. Zatim razvucite tijesto i isjecite na trake široke 1 cm. Od traka oblikujte valjak, pa redajte u podmazan pleh. Pokrijte i ostavite da narastu, pa ih premažite žumanjcem i pospite sezamom i kimom. Pecite na 220°C da budu baš reš. Dvije kašike brašna i so razmutite sa malo vode da bude rijeđe. Pred kraj pečenja štapiće prelijte kašičicom smjese, pa vratite u pećnicu još 5-6 minuta.