Slavni Stevo Karapandža prvi je celebrity kuhar na našim prostorima. Još kao mali gledali smo ga na TV-u kako kuha s Oliverom Mlakarom i odaje mu svoje najveće kulinarske tajne.
Iza ovog slavnog kuhara zavidna je karijera i mnoštvo zapisanih recepata, od kojih je neke otkrio u knjizi "Kreativna kuhinja" koju je 2013. godine objavio Profil. Iako starija od decenije, ova sjajna kuharica nikad ne zastarijeva i stalno u njoj pronalazimo novu kulinarsku inspiraciju. Odličan recept za pileća prsa à la Wellington je iz te kuharice.
Sastojci
- 4 komada pilećih prsa
- maslac
- 500 g lisnatog tijesta
- 200 g kelerabe
- 1 limun
- 1 vezica svježeg vlasca
- 4 kašike mascarponea
- 1 jaje
- so
- svježe mljeveni crni biber
Priprema
Pileća prsa posušite kuhinjskim papirom te ih na vrućem maslacu kratko popržite s obje strane. Izvadite ih na tanjir, posolite, pobiberite i ostavite da se ohlade.
U međuvremenu kelerabu narežite na tanke trakice, dodaj nasjeckani vlasac i naribanu limunovu koricu. Sve zajedno pomiješaj sa 4 kašike mascarponea te dodaj soli i bibera prema ukusu.
Lisnato tijesto razvaljajte na tanko te izrežite na 4 kvadrata veličine cca 20 x 25 cm. Na sredinu tijesta rasporedite onoliko smjese kelerabe koliko su velika prsa.
Na nju stavi popržena pileća prsa, a rubove tijesta premaži umućenim jajetom, preklopite te pritisnite prstima da se krajevi tijesta čvrsto spoje.
Stavite u pleh, na papir za pečenje i premažite preostalim umućenim jejetom.
Pecite 20-25 minuta u rerni ugrijanoj na 220 stepeni. Poslužite uz zdjelu miješane zelene salate.