ideja za ručak

Najukusnija piletina prema receptu Steve Karapandže

Slavni Stevo Karapandža prvi je celebrity kuhar na našim prostorima. Još kao mali gledali smo ga na TV-u kako kuha s Oliverom Mlakarom i odaje mu svoje najveće kulinarske tajne.

Iza ovog slavnog kuhara zavidna je karijera i mnoštvo zapisanih recepata, od kojih je neke otkrio u knjizi "Kreativna kuhinja" koju je 2013. godine objavio Profil. Iako starija od decenije, ova sjajna kuharica nikad ne zastarijeva i stalno u njoj pronalazimo novu kulinarsku inspiraciju. Odličan recept za pileća prsa à la Wellington je iz te kuharice.

Sastojci

  • 4 komada pilećih prsa
  • maslac
  • 500 g lisnatog tijesta
  • 200 g kelerabe
  • 1 limun
  • 1 vezica svježeg vlasca
  • 4 kašike mascarponea
  • 1 jaje
  • so
  • svježe mljeveni crni biber

Priprema

Pileća prsa posušite kuhinjskim papirom te ih na vrućem maslacu kratko popržite s obje strane. Izvadite ih na tanjir, posolite, pobiberite i ostavite da se ohlade.

U međuvremenu kelerabu narežite na tanke trakice, dodaj nasjeckani vlasac i naribanu limunovu koricu. Sve zajedno pomiješaj sa 4 kašike mascarponea te dodaj soli i bibera prema ukusu.

Lisnato tijesto razvaljajte na tanko te izrežite na 4 kvadrata veličine cca 20 x 25 cm. Na sredinu tijesta rasporedite onoliko smjese kelerabe koliko su velika prsa.

Na nju stavi popržena pileća prsa, a rubove tijesta premaži umućenim jajetom, preklopite te pritisnite prstima da se krajevi tijesta čvrsto spoje.

Stavite u pleh, na papir za pečenje i premažite preostalim umućenim jejetom.

Pecite 20-25 minuta u rerni ugrijanoj na 220 stepeni. Poslužite uz zdjelu miješane zelene salate.

Clicky